Ζητήματα κι εκκρεμότητες που αφορούν τις αγορές ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των στελεχών του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών, που ξεκινούν από σήμερα.

Θέματα των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο βάθος αποκρατικοποιήσεις.

Στα βασικά θέματα της ατζέντας για τον ενεργειακό τομέα περιλαμβάνεται και η οριστικοποίηση του οδικού χάρτη για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και κυρίως σε σχέση με την «μείωση» του ρόλου της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά της Αττικής θα ενισχυθεί με την εξαγορά του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, ενώ αντίθετα η εταιρεία θα αποχωρήσει από την εταιρεία λιανικής Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, με την διάθεση στην Εni του αντίστοιχου ποσοστού της.

Ως προς την αγορά ηλεκτρισμού στο επίκεντρο θα βρεθούν η λειτουργία του μηχανισμού των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς, το θέμα της μείωσης της χρέωσης προμηθευτή χωρίς όμως να υπάρξει νέο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς και η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την εφαρμογή του μοντέλου στόχου (target model) της ΕΕ, που φαίνεται ότι σημειώνουν καθυστερήσεις. Εκκρεμότητες υπάρχουν και σε ζητήματα όπως ο μηχανισμός ευελιξίας και οι νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες στις ΑΠΕ.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΝ βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης του σχετικού πλαισίου για την λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ που απαιτείται για να ξεκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία διάθεσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται και η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και σημαντικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Σήμερα πάντως μόνο η διαδικασία για τη διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ για τις άλλες εταιρείες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) φαίνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, με στόχο να διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος.