Ράλι για το φυσικό αέριο σήμερα Πέμπτη, με το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου να προσθέτει 46,5% στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του, ενώ οι τιμές του πετρελαίου διέκοψαν το διήμερο ανοδικό σερί τους και υποχώρησαν από τα υψηλά 7ετίας.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου έκλεισε στα 6,265 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, κερδίζοντας 1,99 δολάρια ή 46,5% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος σε ημερήσια βάση από τον Οκτώβριο. Στο ράλι του φυσικού αερίου συνετέλεσε η εβδομαδιαία μείωση κατά 219 δισεκατομμύρια κ. π. των αμερικανικών αποθεμάτων του καυσίμου, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Πέμπτη, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να είναι μειωμένα κατά 10% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα, επισήμανε ο Tyler Richey, συνεκδότης της Sevens Report Research.

Στο μεταξύ, τα futures του πετρελαίου σημείωσαν απώλειες μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις και απομακρύνθηκαν από τα υψηλά 7ετίας που κατέγραψαν την Τετάρτη.

Οι traders συνέχισαν να σταθμίζουν την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την πιθανότητα να υπάρξουν διαταραχές στην προμήθεια του αργού, σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Μόσχας κατά του Κίεβου. Η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης πως υπάρχει χώρος για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν ενθαρρυντική, ωστόσο οι ανησυχίες παραμένουν αφού το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι τα βασικά αιτήματα που παρουσίασε δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσιγκτον.

"Η αγορά είναι πολύ ασταθής παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία", δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. "Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή".

Επιπλέον, το δολάριο σημείωσε άλμα 1,3% την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, πιάνοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2020, στον απόηχο των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν μικρότερη ανάπτυξη, της τάξης του 5,5%. Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό στο δ' τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις είχαν αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 74 σεντς ή σχεδόν 0,9%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 86,61 δολάρια το βαρέλι.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου να χάνει 0,92% ή 82 σεντς στα 87.94 δολάρια το βαρέλι.