Αύριο υπογράφεται η δανειακή σύμβαση μεταξύ Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ) και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, που θα ανοίξει το δρόμο για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες και συνολικά 18 πόλεις της χώρας.

Νέα ώθηση ώστε να επεκταθεί η χρήση του φυσικού αερίου σε περισσότερες περιοχές της χώρας δίνει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης με την συνδρομή και της ΕΤΕπ.

Την ημερομηνία ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι το πάρα πολύ φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΔΑ θα αποκτήσει μια νέα ώθηση δια της συμφωνίας με την ΕΤΕπ για ένα πολύ μεγάλο δάνειο που θα στηρίξει την επέκταση του δικτύου.

Σημειώνεται ότι το δάνειο είναι χαμηλού επιτοκίου, με τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής και πήρε το “πράσινο φως” από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η εγγύηση της ΔΕΠΑ που άνοιξε τον δρόμο για τη χρηματοδότηση.

Το δάνειο, μαζί με τη χρηματοδότηση που αναμένεται από τα ΠΕΠ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και τα ίδια κεφάλαια που θα δοθούν από τη ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις εξής πόλεις:Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, την περίοδο 2018-2022.

Παράλληλα, αναμένεται να κλείσουν και οι εκκρεμότητες για τις εντάξεις στα ΠΕΠ, δηλαδή η έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, η έγκριση των έργων από το ΥΠΕΝ, καθώς και η έκδοση άδειας κανονισμού από την ΡΑΕ, προκειμένου μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους να ξεκινήσουν και τα σχετικά έργα.

Τονίζεται ότι ο υπουργός ανακοίνωσε χθες επέκταση του δικτύου και σε έξι πόλεις της Πελοποννήσου και ειδικότερα σε Τρίπολη, Σπάρτη, Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο και Καλαμάτα.

Όπως είπε υπάρχει πρόσβαση αγωγών στο εγχώριο σύστημά μας που φτάνει έως την Μεγαλόπολη, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει επέκταση του δικτύου στις πόλεις αυτές της Πελοποννήσου. Η ΔΕΔΑ έχει εντάξει την επέκταση αυτή στο πρόγραμμα ανάπτυξής της από το 2019 για τις συγκεκριμένες περιοχές.