Η εφαρμογή του μοντέλου-στόχου (target model) της ΕΕ και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών φορέων, που πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα.

Ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να “τρέξουν” εγκαίρως το target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας που αφορά στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Το θέμα της υιοθέτησης του target model συζητήθηκε και την Δευτέρα στο πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο στον ενεργειακό τομέα.

Στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της κατάρτισης των αναγκαίων κωδίκων για την εφαρμογή του target model, η οποία περιλαμβάνει και την λειτουργία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ, που καθυστερούν έναντι των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι αρχικά προβλεπόταν η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας μέχρι το τέλος Μαρτίου, κάτι που δεν είναι πλέον εφικτό, ενώ ο στόχος είναι να ξεκινήσει εντός του έτους.

Παράλληλα, περίπου έως τα μέσα Απριλίου ο ΛΑΓΗΕ πρέπει να καταθέσει το επενδυτικό σχέδιο που αφορά στη νέα ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί με τη διαδικασία της απόσχισης και εισφοράς κλάδου, ώστε μέσα σε τρεις μήνες το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να λάβει έγκριση από τη ΡΑΕ για τη λειτουργία της ως Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκειμένου να λειτουργήσουν και η Αγορά Επόμενης Ημέρας και η Ενδοημερήσια Αγορά, ενώ πρέπει να συσταθεί και Φορέας Εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, καθώς στοχεύει στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στην εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.