Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η δεύτερη, ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας μετά το “πράσινο φως” που δόθηκε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία της διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 kV Νέας Σάντας (Ροδόπη)-Martitsa East 1 (Βουλγαρία).

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της νέας γραμμής μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που ενισχύει το σύστημα, την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού αλλά και τις ΑΠΕ.

Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του έργου, που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενισχύοντας το διάδρομο Βορρά-Νότου και κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον η διασύνδεση αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς 400kV στα ανατολικά, και ως εκ τούτου στην μελλοντική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής και της Τουρκικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η ενίσχυση του δικτύου 400kV στα ανατολικά σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας θα συνεισφέρει στην ασφαλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως αιολικών σταθμών) στις περιοχές αυτές για τις οποίες υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

H προτεινόμενη νέα γραμμή μεταφοράς 400kV είναι συνολικού μήκους 130 χλμ περίπου, εκ των οποίων τα 29,8 χλμ αναπτύσσονται στο ελληνικό έδαφος, εξ ολοκλήρου εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της ΕΕ και τον Αύγουστο του 2014 υποβλήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ πρόταση στο πλαίσιο του μηχανισμού Connecting Europe Facility για την συγχρηματοδότηση των μελετών της διασύνδεσης.

Η πρόταση εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Μάρτιο 2015. Το προβλεπόμενο έτος ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2021.