Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα το “άνοιγμα” των οικονομικών προσφορών των δύο ενδιαφερομένων επενδυτικών σχημάτων που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της διαδικασίας για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ).

Προσδοκίες για τίμημα που θα ανταποκρίνεται στην υψηλή αξία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου δημιουργεί η σύνθεση των δύο σχημάτων, που διεκδικούν το 66%.

 

Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:

-Κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. (από την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, αντίστοιχα).

-Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. (από την Ισπανία και την Ρουμανία, αντίστοιχα) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Η συμμετοχή της Τράπεζας στο συγκεκριμένο κοινοπρακτικό σχήματα κυριολεκτικά διασφαλίστηκε την τελευταία στιγμή, καθώς οριστικοποιήθηκε στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε, λίγες ώρες πριν την εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των προσφορών.

Σημειώνεται ότι στην αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η είσοδος της EBRD στο «δεύτερο» σχήμα δημιουργεί σαφώς καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού, που αναμένεται να αποτυπωθούν και στο προσφερθέν τίμημα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο των οικονομικών προσφορών σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, έναντι του “ορίου” των 400 εκατ, που άτυπα είχε τεθεί, καθώς απετέλεσε την προσφορά της Socar -από το 2013- στην προηγούμενη διαδικασία, η οποία τελικά ακυρώθηκε.

Άλλωστε τα κέρδη μετά από φόρους αναμενόταν να ανέλθουν το 2017 στα 94 εκατ, ποσό υψηλότερο κατά δυόμιση φορές έναντι του 2016 (34 εκατ) κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης των υποδομών φυσικού αερίου, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται συνολικά σε 200 εκατ ευρώ, και “καθαρά” κοντά στα 170 εκατ (αφαιρώντας 30 εκατ για ασφάλεια εφοδιασμού και εγγυήσεις) που μπορούν να διανεμηθούν στους μετόχους.

Η υπεραπόδοση προήλθε από την αύξηση της ζήτησης αερίου και συνακόλουθα της χρήσης ΕΣΦΑ, που από το 2015 έως το 2017 σημείωσε άνοδο 50% σε όλα τα επίπεδα (68% ηλεκτροπαραγωγή, 18%-20% δίκτυα διανομής και 10%-12% βιομηχανία). Ειδικότερα, η κατανάλωση πέρσι ανήλθε σε 4,6 δισ κυβικά μέτρα (bcm), ενώ πρόπερσι ήταν 3,84 bcm και 2,94 bcm το 2015.

Επιπλέον, σημαντική παράμετρο αποτελούν οι μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες του ΔΕΣΦΑ, που συνιστούν και σημαντική πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια, ενώ υψηλής αξίας είναι η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Ρεβυθούσας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο 2018 και να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο 2018.