Στην αποκατάσταση μιας κανονικής ροής πληρωμών του ειδικού τέλους για τα νοικοκυριά των δημοτικών κοινοτήτων στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το ποσό της περιόδου 2010-2014 δεν είχε αποδοθεί στους δικαιούχους και το ΥΠΕΝ το απέδωσε για πρώτη φορά το τον Ιούνιο του 2017.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε λύση σε ένα χρονίζον ζήτημα από το οποίο επωφελούνται με έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 376.000 καταναλωτές, με συνολικό ποσό ύψους 17,6 εκατ ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μια κανονικότητα στην απόδοση αυτού του τέλους προς τους δικαιούχους ώστε να δίνονται κατ’ έτος οι σχετικές αποζημιώσεις στους καταναλωτές.

Πλέον προχωρά και στον επιμερισμό του ποσού στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών που λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τα έτη 2015-2017.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη διαδικασία που βάσει απόφασης του υπουργείου το 2016 έγινε ο σχετικός επιμερισμός των ποσών, προσδιορίστηκε ο πίνακας των δικαιούχων και δόθηκε δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στους δικαιούχους μέσω των δήμων, στους οποίους ανήκουν, και από τα στοιχεία αυτά επαναδιαμορφώθηκε ο σχετικός πίνακας.

Αναφορικά με τις ενστάσεις που αφορούν ζητήματα αμφισβήτησης διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, το ΥΠΕΝ προωθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να επανακαθοριστεί η διαδικασία εξέτασης των συγκεκριμένων περιπτώσεων.