Στην δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την σύγκριση των τιμών στο φυσικό αέριο από τους καταναλωτές, προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ένα χρήσιμο εργαλείο στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου για την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή αναφορικά και το κόστος του καυσίμου “φέρνει” η ΡΑΕ.

 Η ΡΑΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή, ήδη δρομολογεί τη δημιουργία εργαλείου σύγκρισης τιμών, ώστε να μπορεί να αναλυθεί, εύκολα, αρχικά, το ανταγωνιστικό και στη συνέχεια το πλήρες κόστος ανά τιμοκατάλογο, δηλαδή το ανταγωνιστικό και το ρυθμιζόμενο σκέλος του.

Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει: α) ομάδα χρεώσεων προμήθειας, δηλαδή τις χρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας, β) ομάδα ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δηλαδή την χρέωση για τη χρήση του συστήματος και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Διαχειριστή του Συστήματος, την χρέωση για τη χρήση του δικτύου και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του αρμόδιου Διαχειριστή του Δικτύου, τυχόν χρεώσεις για εκτέλεση εργασιών στην παροχή του Πελάτη, και λοιπές χρεώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, μέσω αυτού του εργαλείου ο καταναλωτής θα μπορεί να ενισχύσει στην διαπραγματευτική του θέση έναντι των προμηθευτών και να προσδιορίσει το ενεργειακό του κόστος, χωρίς να επιβαρύνεται από ανεξέλεγκτα μετακυλιόμενες δαπάνες.

Απώτερο στόχο αποτελεί δε η ενεργός συμμετοχή του κάθε καταναλωτή στον προσδιορισμό της ζήτησης, με φιλικά μέσα προς το περιβάλλον και η άμεση αντανάκλαση στο ατομικό του ενεργειακό κόστος. Επιδιώκεται το εργαλείο αυτό για την σύγκριση τιμών φυσικού αερίου να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Παράλληλα, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται ο Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες κατόπιν και των αποτελεσμάτων της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, με την ενεργοποίηση του οποίου συμπληρώνεται το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των προμηθευτών με τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φυσικού αερίου απελευθερώθηκε πλήρως, και για τους οικιακούς καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Μέσω του Κώδικα λαμβάνονται μέτρα για την απρόσκοπτη, χωρίς ρήτρες και άλλα εμπόδια, αλλαγή προμηθευτή για κάθε οικιακό καταναλωτή φυσικού αερίου αλλά και για την έγκαιρη ενημέρωσή του.