Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά επισήμως η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, έργο που υλοποιεί σε τρεις φάσεις ο ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, συνιστά η έναρξη της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το σύστημα ηλεκτρισμού της ηπειρωτικής χώρας.

Την επίσημη έναρξη της σύνδεσης με υποβρύχιο καλώδιο της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου, που συνδέει τη Σύρο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), μέσω του υποσταθμού του Λαυρίου. Εντός του Φεβρουαρίου ηλεκτρίστηκαν τα καλώδια που συνδέουν την Σύρο με την Τήνο και την Πάρο και από το Μάρτιο θα αρχίσει να παίρνει ρεύμα από το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και η Μύκονος, κλείνοντας τον κύκλο του έργου, προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει επισημάνει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, με δεδομένο ότι ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης το συνολικό κοινωνικοοικονομικό όφελος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το έργο θα έχει αποσβεστεί σε τρία χρόνια και θα προσφέρει περαιτέρω αξία στην οικονομία και την κοινωνία, μέσω της μείωσης του κόστους των ΥΚΩ, της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών και της ώθησης στον τουρισμό δια της ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού κατά τους θερινούς μήνες.

Αναφορικά με τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει αφενός την ένταξη της Νάξου στο σύμπλεγμα των νησιών που θα ηλεκτροδοτούνται μέσω του ΕΣΜΗΕ κι αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου-Τήνου και Ανδρου-Λιβαδιού (Εύβοια), η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την ανάθεση των επιμέρους υποέργων (συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ) βρίσκεται σε προχωρημένη φάση. Αναμένεται η συμβολαιοποίηση των έργων και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Ως προς την τρίτη φάση του έργου, την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, αποφασίστηκε από τον ΑΔΜΗΕ να επισπευσθεί κατά δύο χρόνια, δηλαδή τα έργα προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ, να περατωθούν εντός του 2020, αντί του 2022 που προβλεπόταν στο σχετικό χρονοδιάγραμμα.