Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο η εκδήλωση των εγκαινίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την τελετή διοργανώνουν στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έργο εξαιρετικού ενδιαφέροντος συνολικού προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το συνολικό κοινωνικοοικονομικό όφελος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Στόχοι της διασύνδεσης είναι:

• η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού

• η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής

• η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας μέσω του περιορισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών.