Την έναρξη ενός ακόμη έργου που θεωρείται “ορόσημο” στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών σηματοδοτεί η εντός των επόμενων ημερών ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης για το έργο της σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η υλοποίηση της σύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού με την επικείμενη δημοπράτηση του έργου.

Μετά την επίσημη πρεμιέρα της διασύνδεσης των Κυκλάδων κι ενώ ήδη προχωρά η δεύτερη φάση του συγκεκριμένου έργου, πλέον είναι θέμα λίγων ημερών να βγουν “στον αέρα” τα τεύχη δημοπράτησης για την διασύνδεση ενός μεγάλου νησιού (με 550.000 κατοίκους) της Κρήτης, με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Πελοποννήσου.

Μάλιστα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, που “τρέχει” και αυτό το μεγάλο έργο, δηλώνει σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου η ηλέκτριση της Κρήτης να γίνει εντός του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 υπάρχει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία της σύνδεσης και από τις 20 Δεκεμβρίου 2017 με απόφαση ΥΠΕΝ το έργο έχει αναβαθμιστεί σε γενικότερης οικονομικής σημασίας για τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες των αναγκαίων απαλλοτριώσεων. Επιπλέον, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης της όδευσης στην Πελοπόννησο, λαμβάνοντας υπόψη τις αγωνίες/ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, με την προσθήκη επιπλέον 5 χιλιομέτρων υπογειοποίησης του καλωδίου.

-Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ.

Στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων κατά δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή το 2020, καθώς και τέταρτη φάση, που θα αφορά σύνδεση νησιών των Νοτίων και Δυτικών Κυκλάδων όπως η Σέριφος, η Μήλος και η Σαντορίνη που έχει τεράστιο φορτίο.