Κρίσιμη αναμένεται ότι θα είναι αυτή η εβδομάδα για το μέλλον του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς φαίνεται πως καταλήγει η επιλογή της από κοινού διάθεσης μετοχών Δημοσίου-Paneuropean (ομίλου Λάτση) συνολικού ποσοστού 51% σε νέο επενδυτή, ενώ προς ολοκλήρωση βαίνει και η συμφωνία για την ενίσχυση της ΔΕΠΑ στην εμπορία στην Αττική με εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

Όσον αφορά στα ΕΛΠΕ, οι δύο μεγάλοι μέτοχοι είναι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA με ποσοστό 45,5% και το Δημόσιο, που μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών.

Στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν πυκνώσει τελευταία φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η πώληση περίπου 30,5% από πλευράς Paneuropean και του 20,5% από πλευράς Δημοσίου -που συνιστούν 51%- ώστε κάθε πλευρά να μείνει με ποσοστό 15% έκαστη. Εφόσον υπογραφεί η σχετική συμφωνία το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που μένει να αποσαφηνιστούν ιδιαίτερα ως προς το management και τα δικαιώματα των μετόχων της μειοψηφίας, ενώ αναμένεται και η στάση της σημερινής, επιτυχημένης διοίκησης και των εργαζομένων.

ΔΕΠΑ: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με Shell

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου, εγκαταλείπει την θέση του παθητικού μετόχου και στην πρωτεύουσα, ενισχύοντας την θέση της στην ΕΠΑ Αττικής με την εξαγορά του 49% που κατέχει η Shell. Οι διαπραγματεύσεις με την Shell -ως προς το τίμημα που θα καταβληθεί από την πλευρά του Δημοσίου- βρίσκονται σε εξέλιξη κι αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθούν ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση και για το μοντέλο αξιοποίησης της ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό του πρόγραμμα το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για την αξιοποίηση της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ.