Ως το τέλος του καλοκαιριού θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για το οποίο θα επιδιωχθεί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην ημερίδα για τους στόχους και τις προκλήσεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι στόχοι που θα θέσει η Κομισιόν ως προς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην συνολική κατανάλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας θα κυμαίνονται στο επίπεδο του 27% έως 30% (οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα).

Ειδικότερα ανά τομέα πολιτικής οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Σταθάκη, περιλαμβάνουν τα εξής:

-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ενώ παράλληλα εκπονείται και θα είναι σύντομα έτοιμο το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο.

-‎Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω. Μετά το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που είναι σε εφαρμογή, θα προχωρήσει η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος για δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.α.) με διπλάσιο προϋπολογισμό (2 δισ. ευρώ) σε σχέση με το πρόγραμμα για τις κατοικίες.

-Στις μεταφορές όπου καταναλώνεται το 33% της ενέργειας τα μέτρα περιλαμβάνουν επέκταση της ηλεκτροκίνησης και εισαγωγή του φυσικού αερίου.

-Στον τομέα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας έχουν ληφθεί μέτρα όπως η αναθεώρηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και η επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης.

Ο υπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει τεθεί στόχος ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ως το 2023, ενώ από το 2019 θα ολοκληρωθεί η μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο καθεστώς που ορίζουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι οι στόχοι για την ενέργεια και το περιβάλλον που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για το 2020 έχουν ήδη επιτευχθεί και ότι η συζήτηση τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται προκειμένου το 2050 να υπάρξει κατά 90% ως 95% απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος που όπως όλα δείχνουν θα είναι υποχρεωτικός βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

Αντίθετα ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος εκτίμησε ότι οι στόχοι για το 2020 είναι αδύνατο να επιτευχθούν καθώς για να συμβεί αυτό χρειάζεται η προσθήκη 4.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την επόμενη διετία, κάτι που είναι ανέφικτο.

Από την πλευρά της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ο κ. Αντώνης Κοντολέων χαρακτήρισε εθνικά επιζήμιο τον εξοστρακισμό του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα, ιδίως όταν αποτελεί και Ευρωπαϊκό στόχο η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας.

Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος (ΕΛΠΕ) τόνισε ότι η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων πρέπει να συνεχιστεί καθώς το πετρέλαιο θα συνεχίσει να παίζει κρίσιμο ρόλο κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Ο διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της ΔΕΗ Ανδρέας Μηταφίδης εξέφρασε την ελπίδα, ο ενεργειακός σχεδιασμός να συμβάλλει στην επιτυχία της αποεπένδυσης της εταιρείας από λιγνιτικές μονάδες ενώ τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των λιγνιτικών σταθμών ως πιο οικονομικής λύσης έναντι της κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στο πρόγραμμα επέκτασης της διάθεσης του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά στον κεντρικό αγωγό αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης.

Να επιταχυνθεί η διασύνδεση της Κρήτης και να περιληφθούν στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο ζήτησε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Γιώργος Στάμτσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Βασίλης Σεραφειμάκης τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων, δεδομένου ότι η βάση σύγκρισης είναι η περίοδος της κρίσης για τη χώρα μας κατά την οποία οι καταναλώσεις έχουν ήδη σημαντικά μειωθεί. Υπέρ της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τάχθηκε τέλος ο κ. Γρηγορίου εκ μέρους της Greenpeace.