Ευκαιρία για τη δημιουργία μια εύρυθμης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και κίνδυνο για τυχόν διαιώνιση στρεβλώσεων και διατήρηση διάφορων «προσωρινών» μηχανισμών, αποτελεί η αναδιάρθρωση της αγοράς που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο για την μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο (target model), η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2018.

Η συζήτηση έχει ανοίξει για την αγορά που θα διαμορφωθεί στον τομέα του ηλεκτρισμού με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου-στόχου και αναμένεται να «δοκιμαστούν» οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων...

Παραγωγικοί φορείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενόψει και της κατάρτισης και υιοθέτησης των σχετικών Κωδίκων από την ΡΑΕ, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει αξιοποίηση της ευκαιρίας αυτής, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί πραγματικά η ελληνική αγορά με τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αγορών υπέρ της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής βάσης και ιδιαίτερα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με επιλογές στο σχεδιασμό των Κωδίκων, φαίνεται ότι δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με τις στοχεύσεις τους, καθώς σε ορισμένα σημεία ενδέχεται να διατηρήσουν βασικές στρεβλώσεις που ισχύουν σήμερα διαιωνίζοντας αντίστοιχες δυσλειτουργίες.

Ειδικότερα, κύκλοι της αγοράς, στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται αφενός στη διατήρηση του ελάχιστου ορίου τιμής στις προσφορές των παραγωγών κι αφετέρου στον αποκλεισμό της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου.

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να επέλθουν υψηλότερες τιμές στην ελληνική αγορά της επόμενης μέρας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκές αγορές συμβαίνει στις ώρες χαμηλής ζήτηση ακόμα και η διαμόρφωση και αρνητικών τιμών. Θεωρείται ότι έτσι διατηρούνται υψηλές τιμές κυρίως στη ζώνη ελάχιστου φορτίου αποκλείονται ευέλικτα βιομηχανικά φορτία με χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν ήδη οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές. Συγχρόνως η επιβολή ελάχιστου ορίου τιμής χαρακτηρίζεται ως ζημιογόνος και για την προθεσμιακή αγορά αφού τα περισσότερα προϊόντα της συνδέονται με της αγορές της επόμενης μέρας.

Ως προς το θέμα του χαρτοφυλακίου, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι εφόσον η επιλογή αφορά μόνο προσφορές ανά μονάδα παραγωγής υπάρχει κίνδυνος μείωσης ρευστότητας των νέων αγορών, αλλά και αύξησης της διακύμανσης των τιμών στην ενδοημερήσια αγορά.

Θεωρούν, πάντως, ότι η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή μπορεί να θεσπίσει σχετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα ως προς εκείνους με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ο περιορισμός των οποίων αποτελεί και σημαντική παράμετρο σε σχέση με τις επιλογές για την κατάρτιση των Κωδίκων.