Σε συμφωνία για την ανάληψη των εργασιών συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επί ελληνικού εδάφους από τον ΔΕΣΦΑ κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κοινοπραξίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Αναμένεται άμεσα το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση του 66% του Διαχειριστή.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου και προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ από μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Σωτήρης Νίκας, δήλωσε: «Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει τη συντήρηση του μεγαλύτερου μέρους ενός εκ των δέκα σημαντικότερων έργων στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Πρόκειται για ένα βήμα καθοριστικής σημασίας, το οποίο επισφραγίζει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Διαχειριστής, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο για την επέκταση των δραστηριοτήτων του πέραν της διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Πάνω από 500 εκατ. η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ

Αναφορικά με την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν οικονομικές προτάσεις που είναι υψηλότερα από το εύρος της αποτίμησης και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι οικονομικές προσφορές, αναμένεται να ανοίξουν σύντομα, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ή αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει πρόεδρο στο διοικητικό συμβούλιο, όταν στο προηγούμενο shareholders’ agreement η επιλογή αυτή περιοριζόταν σε ένα μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει πετύχει μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (shareholders’ agreement) τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας έργα και υποδομές του φυσικού αερίου.

Επίσης το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, όπως είναι η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διεθνή και διακρατικά έργα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας. Επίσης ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.