Στα Σκόπια βρέθηκε σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και κυρίως να επισημοποιήσει την πιο πρόσφατη επένδυση της επιχείρησης, την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS.

Οι ιδιοκτήτες της EDS, μιας εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ, υπέγραψαν σήμερα Συμφωνία για την πώληση του 100% των μετοχών της EDS και όλων των θυγατρικών της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για συνολικό ποσό € 4,8 εκατ.

Η EDS, μία επιτυχημένη εταιρεία ενέργειας με παρουσία σε επτά χώρες στην περιοχή, η οποία έχει επιφέρει μια θετική αλλαγή στους όρους και τα τιμολόγια για τους πελάτες στο απελευθερωμένο τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα, συμπράτει από σήμερα με μία ηγετική εταιρεία στη ΝΑ Ευρώπη στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτός θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της EDS και θα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, γεγονός που θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες για τους πελάτες της.

"Επιπλέον της παρακολούθησης του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την πώληση, είχαμε σαν προτεραιότητα να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και το σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Η EDS έως τώρα έχει πετύχει αρκετά στην τοπική και περιφερειακή αγορά και με τη συμμετοχή της στις διεθνείς αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχει την καλύτερη ομάδα εξισορρόπησης, ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλη εμπειρία στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη αγορά. Με αυτή τη συμφωνία έχουμε ένα γίγαντα στην παραγωγή ενέργειας που θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα έχουν καλούς όρους και, πάνω από όλα, μεγαλύτερη ασφάλεια", είπε ο Kocho Angjushev, ιδιοκτήτης της EDS.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε: «Με την απόκτηση της EDS, μιας εξαιρετικής εταιρείας, η οποία σε λίγα χρόνια, με την εμπνευσμένη ηγεσία του κ Angjushev και το υψηλής στάθμης προσωπικό της έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα του trading, η ΔΕΗ εισέρχεται με τον καλύτερο τρόπο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της γειτονικής χώρας. Με την υποστήριξη της ΔΕΗ και την δική της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, η EDS θα προοδεύσει και θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, εξέλιξη η οποία θα είναι σε όφελος και των πελατών της. Η EDS υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή λαμβάνοντας υπόψη το χαρτοφυλάκιο που έχουμε και τα αναπτυξιακά σχέδια που καθορίσθηκαν κατά την εξαγορά».

Μετά την υπογραφή σήμερα της σύμβασης αγοράς μετοχών, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν στην τελική μεταβίβαση της εταιρείας.