Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα. Καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως, απαντά η Gazprom

Για την Ρωσία, η δεδηλωμένη απόφαση της Ε.Ε. να διακόψει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου – τώρα και με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου – σημαίνει ότι θα «χάσει» πάνω από 250 δισ. ευρώ ετησίως σε έσοδα.

«Πολύ σημαντικό έργο» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τον υπό κατασκευή διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας IGB, επισκεπτόμενος, σήμερα το μεσημέρι τον μετρητικό σταθμό του έργου στην Κομοτηνή, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Την δυνατότητα επίσπευσης του διπλασιασμού της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας εκμετάλλευσης του έργου, σε ανακοίνωση με αφορμή την παράδοση 10 δισεκατομμυρίων κυβικών (bcm) μέτρων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή (και την ελληνική) αγορά. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενδιαφέρον στο υπό εξέλιξη market test

Ο φορέας εκμετάλλευσης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία, διέψευσε τα δημοσιεύματα περίυποβολής αίτησης πτώχευσης μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Διακόπτει αναγκαστικά μόνο τις συμβάσεις των υπαλλήλων της, μέχρι να υπάρξει αλλαγή της σημερινής υστερίας...

Από καιρό το επεδίωκαν, τώρα έχουν την ευκαιρία όσοι πολιτικοί των ΗΠΑ και της Ε.Ε. το επεδίωκαν μετά μανίας και πολέμησαν - ανοιχτά ή συγκεκαλλυμένα. Η ελβετική εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ, δηλώνει αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού EastMed ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη, ο οποίος συνήθως στέλνει ρωσικό αέριο προς δυσμάς, προς την Ευρώπη, κατευθύνονται σήμερα από τη Γερμανία προς την Πολωνία, δείχνουν τα δεδομένα από τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης δικτύου Cascade.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ