Πιο κοντά προς την υλοποίηση έρχεται το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ύστερα από την απόφαση των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας να συνυπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης σε ό,τι αφορά των αγωγό.

Τετραμερή συνάντηση, η δεύτερη χρονικά, μεταξύ των υπουργών ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού EastMed πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λευκωσία. Οι εκπρόσωποι Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία επισημοποίησαν με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και με την έκδοση κοινής δήλωσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλάρι, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ιταλό υπουργό, Κάρλο Καλέντα, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τετραμερή σύνοδο της Λευκωσίας εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν για να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του έργου του αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος, τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου όσο και για την ΕΕ, εξέφρασαν.

Κοινή δήλωση των τεσσάρων: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και οι τετραμερείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του Έργου του Αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου όσο και για την ΕΕ. Το Έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο, προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ως ένα ακόμα στοιχείο του Διαδρόμου (Φυσικού Αερίου) της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών αερίου. Εκφράσαμε επίσης (στο Μνημόνιο) την επιθυμία μας να συνεργαστούμε ούτως ώστε να διευκολύνουμε τις αναγκαίες μελέτες, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τεχνική Επιτροπή που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των τεσσάρων Υπουργείων Ενέργειας, η σύσταση της οποίας συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς στην Υπουργική Σύνοδο του Τελ Αβίβ, στις 3 Απριλίου 2017, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις, με την εντολή να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τους όρους Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο αυτή να υπογραφεί εντός του 2018».

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας, η οποία θα προωθηθεί στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη ή την Αθήνα, την άνοιξη του 2018.

 

2FCC06F42FDB1093981EE9C30E3A1BB5

 

Γιώργος Σταθάκης: Υποστηρίζουμε ένθερμα τον East Med - Μεγάλο το όφελος για όλες τις χώρε

Ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ωρίμανσης του αγωγού East Med, χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης την σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας στην Λευκωσία.

Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου ο Έλληνας υπουργός επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία:

-Στην ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στο σχεδιασμό του EastMed από την αρχή, καθώς το θεωρεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ικανοποίηση του για την εξίσου θερμή υποστήριξη που απολαμβάνει από τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

-Στην διαπίστωση της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου που θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, χώρες με αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και στην Ελλάδα ως εν δυνάμει παραγωγού φυσικού αερίου

-Στην ωφέλεια του έργου για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες με τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τις χώρες παραγωγούς της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Εξέφρασε τέλος, την ικανοποίησή του για τη γρήγορη πρόοδο που έχει σημειωθεί που προχωράει βάση χρονοδιαγράμματος.