Συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ υπέγραψαν, στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας S.N.T.G.N Transgaz.

Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει τη δεύτερη δόση του δανείου που εγκρίθηκε για την ρουμανική εταιρεία, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας για την πρώτη δόση του δανείου (ύψους 50 εκατ. ευρώ) έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2018, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το δάνειο των 150 εκατομυρίων ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ενός νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 308,2 χιλιομέτρων ο οποίος θα συνδέει τους πόρους φυσικού αερίου της Ρουμανίας από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και τον αγωγό BRUA (Bulgaria-Romania-Hungary-Austria), συνδέοντας έτσι τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση αυτή υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), τον οικονομικό "βραχίονα" του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη (το λεγόμενο σχέδιο Γιούνκερ).

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής της Transgaz, Ion Sterian και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell, υπέγραψαν συμφωνία δανείου ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία η ΕΤΕπ χορηγεί αυτό το ποσό στην Eurotransgaz SRL (θυγατρική της Transgaz στη Δημοκρατία της Μολδαβίας) για να χρηματοδοτήσει - με τη σειρά -της - την Vestmoldtransgaz SRL, για το διασυνδετήριο έργο Ungheni-Chisinau.

Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ungheni και Chisinau, μήκους 120 χιλιομέτρων. Το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου Ungheni-Chisinau αντιπροσωπεύει τη δεύτερη φάση του διασυνδετήριου αγωγού  Iasi-Ungheni-Chisinau, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.