Η τροποποιημένη οδηγία για το φυσικό αέριο της ΕΕ πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2, που θα ξεκινάει από την Ρωσία,  και να ισχύσει για το εν λόγω έργο.

Την δήλωση αυτή έκανε μετά την σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, ο Ντμινίκ Ριστορί, γενικός διευθυντής του γενικού διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα.  «Ναι, υπολογίζουμε ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, πριν ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream-2, δηλαδή η οδηγία για το φυσικό αέριο θα εφαρμοσθεί για τον εν λόγω έργο», δήλωσε ο Ντομινίκ Ριστορί.

Ο γενικός στόχος της οδηγίας για το φυσικό αέριο είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ ισχύουν για τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ κράτους μέλους και τρίτης χώρας, μέχρι τα σύνορα της επικράτειας του κράτους μέλους και των χωρικών του υδάτων. Αυτό θα καταστήσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ πιο συνεπές, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές υποδομών φυσικού αερίου και για τους χρήστες του δικτύου

Πηγές: TASS, euractiv.gr