Μόνο στο BigBusiness.gr!/ Ο αθέατος μέχρι πρότινος, αλλά ολοένα και περισσότερο φανερός πλέον, πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, με κυρίαρχο θέμα το φυσικό αέριο και το ποιος και μέσω ποιων αγωγών θα εφοδιάσει τη μεγάλη αγορά της Ευρώπης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις μικρότερες χώρες και αγορές να βρίσκονται υπό συνεχή και αφόρητη πίεση, προκειμένου να επιλέξουν  το – υποτίθεται φθηνότερο – αμερικανικό LNG, το οποίο τις περισσότερες φορές έχει…ρωσική προέλευση!

 

Ειδικού Συνεργάτη

Πριν λίγες μέρες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζων Σάλλιβαν, θέλοντας προφανώς να «χαϊδέψει» τα αυτιά των βουλευτών που έπρεπε να εγκρίνουν την τοποθέτησή του, μίλησε για τον αγωγό North Stream-2, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους Αμερικανούς και είπε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει την υλοποίηση του! Αφού τα...χάιδεψε(!), ως έμπειρος διπλωμάτης δεν παρέλειψε μετά, σε δεύτερο, χαμηλότερο τόνο να αναγνωρίσει, ότι θα ήταν δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα, αφού η κατασκευή του βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης!

Γίνεται λόγος για το δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη. Ο πρώτος ανάλογος λειτουργεί από το 2012 και μεταφέρει 55 δις κυβικά το χρόνο! Άλλα τόσα θα μεταφέρει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την ερχόμενη Άνοιξη και ο δεύτερος! Ενέργεια πάμφθηνη για την οικονομία των χωρών της Ευρώπης που δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της.

Και όμως, οι σύμμαχοι Αμερικανοί αποφασίζουν για τους ευρωπαίους, πριν από αυτούς και χωρίς τη γνώμη τους. Όπως καλή ώρα, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Τεντ Κρουζ, που δεν το βάζει κάτω και δηλώνει ότι, έστω και τώρα που ο αγωγός ολοκληρώνεται, πρέπει η Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρίες που δουλεύουν με τους Ρώσους στο κονσόρτιουμ της κατασκευής. Προσέξτε τη συλλογιστική του: ο αγωγός θα οδηγήσει την Ευρώπη σε πιο μεγάλη εξάρτηση και οικονομική συγκράτηση, ενώ θα την κάνει πιο ευάλωτη σε εκβιασμούς από τη Ρωσία! Για την Ευρώπη θα ήταν καλύτερα να προμηθεύεται ενέργεια από άλλες πηγές, που δεν θα την χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού!!!

Μα, θα πει κάποιος, λογικό είναι να θέλει να πουλήσει τη δική του ενέργεια. Σωστά, αυτό λέει. Έχει σημασία όμως πως το λέει και γιατί θα πρέπει εμείς οι...ευρωπαίοι να τον...ακούμε: Αν η Ευρώπη προμηθεύεται γκάζι από τις ΗΠΑ, αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς! Έτσι, σωστά κόπτεται ο «υπηρέτης» του αμερικανικού λόμπι (λαού), για τους δικούς του. Για τη λύση του προβλήματος αυτού, ο Κρουζ προτείνει την ψήφιση νομοσχεδίου για κυρώσεις κατά των...ανεπίδεκτων μαθήσεως ευρωεταιρειών, που δεν λαμβάνουν υπ´ όψιν τους τα συμφέροντα των...Αμερικανών εργαζομένων! Και επιμένουν να συνεργάζονται με τους Ρώσους, σε έργα που θα τους φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια, για να ασκούν την «επιθετική τους πολιτική κατά της Ευρώπης»! Σουρεαλισμός!...

Οι άνθρωποι το πίστεψαν ότι η κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υποχρεωμένη να ζει στη βάση της αρχής: τα δικά μας δικά μας, αλλά και τα δικά σας δικά μας!

Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγωγούς από τη Μαύρη θάλασσα, αυτούς που βγαίνουν και θα συνεχίσουν να γίνονται από το λεγόμενο νότιο ρεύμα, μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Πάνω από 12 χρόνια οι δυτικές πολιτικές ηγεσίες ανάγκασαν εταιρίες τους να επενδύσουν στη δημιουργία αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αφήνοντας έξω τη Ρωσία! Και ω του θαύματος. Σε λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ (δι’ ανατολικού), με επέκταση του στο «δικό μας» ΤΑΡ...Στο σχεδιασμό είναι το ΤΑΡ να φθάνει μέχρι το Πρίντιζι της Ιταλίας, αλλά...

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στο τέλος Νοεμβρίου θα εγκαινιάσουν το έργο, το οποίο πριν ένα χρόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ το ανακοίνωσε ως «απίθανη επίτευξη που θα επιτρέψει την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης»! Προφανώς θα φέρει την αποτροπή της «ενεργειακής εξάρτησης» από τη Ρωσία!

Έτσι χονδρά, κοφτά και στομφώδη τα αμερικανικά ψέματα! Και δεν ασχολούνται καν, με το αν η ίδια η πραγματική εικόνα τους διαψεύδει...

Τους διαψεύδει και να γιατί:

1ον) Η κατασκευή του αγωγού αυτού έχει κοστολογηθεί στα 45 δις δολάρια, χωρίς η τιμή να είναι τελική. Ο ρωσικός υποθαλάσσιος κοστίζει γύρω στα 20 δις...

2ον) Οι προδιαγραφές για ποσότητες μεταφοράς του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν είναι 16 δις κυβικά το χρόνο. Του ρωσικού δυο φορές περισσότερο! Πράγμα που κάνει τον πρώτο ακόμα πιο «ακριβό»!

Τελικά, από τα 16 δις του ΤΑΝΑΡ, τα 6 θα μένουν στην Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, με βάση το συμβόλαιο που υπάρχει. Δυο περίπου, θέλει να παίρνει η Γεωργία, μέσω της οποίας περνά ο αγωγός. Με τα υπόλοιπα 8 δις θα έρθει, κατά Τραμπ, η «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης! Η οποία καταναλώνει 500 δις κυβικά το χρόνο!!!

Αυτό το σουρεαλισμό «πουλάνε»!

Η Ευρώπη προμηθεύεται από τη Ρωσία συνολικά γύρω στα 160 δις κυβικά, άλλα τόσα είναι τα δικά της εσωτερικά αποθέματα, που συνεχώς μειώνονται τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ολλανδία!

Ο μύθος του φθηνότερου αμερικάνικου LNG, που είναι τελικά… ρωσικό!

Υπάρχουν και οι υπόλοιπες πηγές, η αγορά σποτ για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όπου θέλουν να παίξουν οι Αμερικανοί. Εκεί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους πριν 15 χρόνια. Και διαφήμισαν παντού το σχιστολιθικό τρόπο άντλησής του, ο  οποίος, όπου εφαρμόζεται, καταστρέφει τα πάντα! Η δε πανάκριβη άντλησή του, μετά την πτώση της παγκόσμιας τιμής πετρελαίου το 2014-2015, έφερε την πτώχευση εκατοντάδων μικρών και μεσαίων εταιριών που ασχολήθηκαν με αυτό, μέσα στις ΗΠΑ!

Το δεύτερο πλήγμα που υπέστη το πολυδιαφημισμένο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ, ήταν η δημιουργία του πρώτου και του μεγαλύτερου στον κόσμο, εργοστασίου άντλησης (όχι με σχιστολιθικό τρόπο, που καταστρέφει τη φύση), φυσικού αερίου και μετατροπής του σε υγραέριο, στη Γιακουτία της Ρωσίας! Το ρωσικό LNG γέμισε τώρα τις παγκόσμιες αγορές σποτ και – προσέξτε! - αμερικανικές εταιρίες το αγοράζουν από εκεί και το μεταπωλούν! Που; Μα, σε χώρες στις οποίες έχουν επιβάλει τη θέληση τους να το αγοράζουν, αν και κοστίζει τουλάχιστον μιάμιση φορά πιο ακριβά από το φυσικό αέριο των αγωγών!

Τι έχουμε τελικά; Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ-ΤΑΡ προς το παρόν, αν και όταν ξεκινήσει, θα μεταφέρει... αέρα κοπανιστό,( θα είναι μισοάδειος, αν δε βρει πηγές), και όσοι προμηθεύονται το LNG από αμερικανικές εταιρίες, θα το πληρώνουν πανάκριβα... Θα έχουν όμως... απεξαρτηθεί από τη ρωσική...επιρροή!

Εμείς, ως Ελλάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο προμηθευτήκαμε LNG στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης, αυτό έγινε με τιμές και… ταρατατζούμ και φυσικά με δηλώσεις του – καθ’ όλα συμπαθέστατου και ταξιδιάρη ανά την Ελλάδα - Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος μας «αγάπησε» τόσο πολύ, που μας επέβαλε (για το καλό των αμερικανικών εταιριών), να το πάρουμε και να το πληρώσουμε όσο κοστίζει!

Με την προτροπή, βεβαίως-βεβαίως, να απεξαρτηθούμε βαθμηδόν από το ρωσικό. Αυτό των αγωγών! Και να παίρνουμε το άλλο, το LNG, το πανάκριβο! Το οποίο σε τελική ανάλυση είναι προέλευσης επίσης...ρωσικής! Αλλά με... αμερικανική σφραγίδα!

Και βέβαια, μακριά από συνέργειες με τους Ρώσους για κατασκευή αγωγού, μέσω Ελλάδας, προς Ευρώπη! Αυτό θα αποτελούσε...καταστροφή για τη χώρα του μίστερ Πάιατ! Και, που ξέρεις, μπορεί να επιφέρει κυρώσεις! Οι διάφοροι Τεντ Κρουζ, καραδοκούν!