Λόγω των αυξανόμενων πιέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ακυρωθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, Γερμανοί βουλευτές του μεγάλου συνασπισμού, αρμόδιοι για εξωτερικά θέματα, προτείνουν τώρα εναλλακτικές προτάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt».

Επί των ήλων: Ε, βέβαια, αυτή είναι ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική και άσκηση πολιτικής γενικώς. Πρώτα ρωτάμε τις ΗΠΑ και μετά αποφασίζουμε τι θα κάνουμε, ειδικά όταν πρόκειται για τη Ρωσία. Μαζέψτε λίγο τη γλώσσα σας, βουλευταράδες μου, κοντεύει να φτάσει στην Ουάσιγκτον, κολυμπώντας σε σιελογόνους ωκεανούς. Αμάν πιά αυτή η υποτέλεια....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Χρειαζόμαστε μια λύση με την οποία να μην τρωθεί το γόητρο κα των δύο πλευρών και το μορατόριουμ θα μπορούσε να είναι μία λύση. Ένα μορατόριουμ θα ήταν μία διέξοδος από το δίλημμα και ένα πολιττικό μήνυμα προς την ρωσική κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχόμαστε απλώς θέματα όπως είναι η φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, οι πρακτικές των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία ή η προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε στην Welt ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) βουλευτής Ρόντεριχ Κίζενβέτερ, επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

«Είναι όμως σαφές ότι ένα τέτοιο μορατόριουμ θα είχε κόστος, αφού συνέπειά του θα ήταν οι συμβατικές κυρώσεις τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό όμως θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους. Μια εναλλακτική λύση στο μορατόριουμ θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά στη συνέχεια να μην προμηθευόμαστε ρωσικό αέριο έως ότου επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή ένα είδος μηχανισμού αδρανοποίησης», πρόσθεσε.

Επίσης, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Νιλς Σμιτ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα : «Δεν βλέπω ότι το έργο μπορεί να σταματήσει τώρα που βρίσκεται τόσο κοντά στην ολοκλήρωσή του. Είναι επίσης αμφισβητήσιμο εάν θα ήταν δυνατόν να οργανωθούν πολιτικές πλειοψηφίες (για την λήψη αποφάσεων) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, θα ήταν δυνατόν να εξαρτηθεί η λειτουργία του Nord Stream 2 από ορισμένες προϋποθέσεις. Επ΄αυτού θα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο Σμιτ προτείνει να διερευνηθούν πρώτα τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ «και να συννενοηθούμε με αυτήν εάν θέλουμε καν να χρησιμοποιήσουμε την ενεργειακή πολιτική ως εργαλείο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ποιους στόχους επιδιώκουμε αν φρενάρουμε το Nord Stream 2 τώρα . Χρειάζεται ένα γενικό σχέδιο. Το να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο Nord Stream 2 για να ασκήσουμε πίεση στο Κρεμλίνο δεν είναι πιθανώς πολύ αποτελεσματικό και δεν είναι έντιμο από την πλευρά των Αμερικανών, αφού αγοράζουν ταυτόχρονα και οι ίδιοι μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Πηγή: Die Welt