Οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτραπεί η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, όπου τέθηκε επί τάπητος το «ακανθώδες» ζήτημα του Nord Stream 2.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γερμανία δεσμεύεται στις ΗΠΑ να «δημιουργήσει» ένα «πράσινο ταμείο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, που στερείται ένα μέρος της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του μελλοντικού αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2».

«Η Γερμανία θα παράσχει μια αρχική δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ, και θα εργαστεί για να αυξήσει αυτή τη δέσμευση κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιγράφοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις στο θέμα του αγωγού αυτού στον οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και καιρό.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο αγωγό φυσικού αερίου για να βλάψει την Ουκρανία.

Μέσω του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη. Οι επικριτές φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί περισσότερο από το ρωσικό αέριο, καθώς και ότι θα υπάρχει οικονομική ζημία για την Ουκρανία και άλλες παραδοσιακές χώρες διέλευσης φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν το έργο, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εταιρείες.