Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώθηκε στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε προχθές Δευτέρα. Σε όλες τις κατηγορίες έργων το ενδιαφέρον υπερβαίνει την ισχύ που διαθέτει η ΡΑΕ, δεν καλύπτει όμως τον κανόνα του 75% (που τέθηκε για κατοχύρωση του ανταγωνισμού), σύμφωνα με τον οποίο η ισχύς που θα δημοπρατηθεί τελικά ανά κατηγορία θα διαμορφωθεί στο επίπεδο που απαιτείται προκειμένου το ποσοστό συμμετοχής να είναι τουλάχιστον 75% υψηλότερη από την δημοπρατούμενη ισχύ.

Έτσι, η τελική δημοπρατούμενη ισχύς θα διαμορφωθεί αφού εξεταστούν ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες γίνονται ξεχωριστά για τρεις κατηγορίες έργων: φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 μεγαβάτ, φωτοβολταϊκά 1 - 20 μεγαβάτ και αιολικά 3 - 50 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ανά κατηγορία έχει ως εξής:

Κατηγορία Ι (φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 μεγαβάτ): Αριθμός έργων: 204, Συνολική Ισχύς: 114,61 MW. Σύμφωνα με την προκήρυξη η Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς είναι 94MW, και η τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κατηγορία ΙΙ (φωτοβολταϊκά 1 - 20 μεγαβάτ): Αριθμός έργων: 27, Συνολική Ισχύς: 151,32 MW. Η Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς είναι 100MW και η τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κατηγορία ΙΙΙ (αιολικά 3 - 50 μεγαβάτ): Αριθμός έργων: 14, Συνολική Ισχύς: 281,65 MW. Η Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς είναι 229MW και η τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.