Ντόμινο χρεοκοπιών ενεργειακών εταιρειών στις ΗΠΑ. Η Gulfport Energy Corp. υπέβαλε αίτηση κήρυξης πτώχευσης, στην τελευταία μιας σειράς εταιρειών του ενεργειακού κλάδου στις ΗΠΑ, για τις οποίες η πάλη με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τιμές των ενεργειακών πόρων, καθώς και με το σωρευμένο χρέος έχει άδοξο τέλος.

 

Η εταιρεία του κλάδου του φυσικού αερίου, με έδρα την Πόλη της Οκλαχόμα, κατέθεσε στις 13 Νοεμβρίου αίτηση υπαγωγής στο Εδάφιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα σε δικαστήριο στο Χιούστον, δηλώνοντας περί τα 2,5 δισ. δολάρια σε υποχρεώσεις στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η εταιρεία περιγράφει σχέδιο αναδιάρθρωσης με βάση το οποίο το χρέος της θα μειωθεί κατά περίπου 1,25 δισ. δολ.

"Αναμένουμε να εξέλθουμε της διαδικασίας του Εδαφίου 11 με υποδιπλασιασμένη μόχλευση και ευελπιστούμε στη συνέχεια να συνεχίσουμε ταχύτατα στην ίδια κατεύθυνση", δήλωσε ο CEO της Gulfport, David M. Wood. "Αυτές οι βελτιώσεις θα βοηθήσουν σημαντικά να βελτιώσουμε τη δυνατότητά μας να δημιουργούμε ταμειακές ροές και αξία για τους μετόχους μας όσο θα προχωρούμε", πρόσθεσε.

Η Gulfport, η οποία παράγει αέριο σε πεδία του Οχάιο και της Οκλαχόμα, ήδη πάλευε να κρατηθεί "στα πόδια της" πριν την κρίση της Covid-19, μετά από μια σειρά εξαγορών την τελευταία δεκαετία τα οποία τής άφησαν έναν όγκο χρέος μεγαλύτερο εκείνου που θα μπορούσε να "σηκώσει" εν μέσω της τρέχουσας κρίσης.

Μετά την πίεση που της ασκήθηκε από τους ακτιβιστές επενδυτές της Firefly Value Partners, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο Δ.Σ. της, η Gulfport είχε προειδοποιήσει στις 7 Αυγούστου ότι πιθανόν να μην μπορέσει να παραμείνει σε λειτουργία εάν δεν μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Η BlackRock, με ποσοστό 12,9%, είναι ο μεγαλύτερος ελέγχων μετοχικών δικαιωμάτων της Gulfport.