«Πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες και αναμένονται αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου» αναφορικά με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» Κύπρου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να βάλει «χέρι» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου. Την ίδια ώρα τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντείνει τις ενέργειες, που καταγγέλλουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, τόσο στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο κι αυτά που «αναζητούνε» εταιρείες ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον υπουργό, εκφράζεται από την Total.

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας που εμπόδισε την ΕΝΙ το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσει έρευνες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ενδιαφέρον της Exxon: «Το ενδιαφέρον της Exxon είναι μεγάλο και η Κύπρος είναι στο επίκεντρο».

Σχετικά με το Οικόπεδο 12, ανέφερε ότι «η τελική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί». Ωστόσο, από πλευράς Αιγύπτου υπάρχει η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία. «Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο υπουργός.