Οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το βάθος του νερού ξεπερνά τα 2.000 μέτρα και οι επερχόμενες έρευνες στα ελληνικά ύδατα σε βάθη παρόμοια και μεγαλύτερα, θα αναδείξουν την Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογίας σε θέματα γεώτρησης, ασφάλειας και παραγωγής υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Ο κ. Μπασιάς. μιλώντας σε εκδήλωση για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, τόνισε ότι «σε συνέχεια της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο και μετά την ολοκλήρωση του έργου του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline - TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη, η έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, μαζί με το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού East Med συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα ως μία από τις πλέον σημαντικές γεωστρατηγικές περιοχές.

Σε παρουσίαση για τη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπύρος Μπέλλας και το στέλεχος Βασιλική Κοσμίδου τόνισαν ότι «στο δυτικό - κεντρικό Ιόνιο Πέλαγος, νότια και δυτικά των θαλάσσιων περιοχών παραχώρησης που απονεμήθηκαν φέτος, υπάρχει μια μεγάλη και γεωλογικά ενδιαφέρουσα θαλάσσια έκταση που δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί.

Τα στελέχη της ΕΔΕΥ Κατερίνα Κωστάκη, Μαρία Ματζάκου και Νίκος Μπάρκας ανέφεραν ότι το 2018, η εταιρεία αξιολόγησε όλες τις υποβληθείσες εκθέσεις μεγάλων κινδύνων και θα συνεχίσει το 2019 για νέες εγκαταστάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα».

Οι Κωστής Οικονομόπουλος, Γεώργιος Μακροδήμητρας και Νικόλας Παπαδημητρίου παρουσίασαν τα εργαλεία των γεωφυσικών ερευνών και το τεκτονικό καθεστώς των υπεράκτιων περιοχών Νότια της Κρήτης. Για την αναζήτηση υδρογονανθράκων μέσα στα ανθρακικά πετρώματα ενημέρωσαν οι Νικόλας Παπαδημητρίου, Γιώργος Μακροδήμητρας και Κωστής Οικονομόπουλος, παρουσιάζοντας παραδείγματα από την Ανατολική Μεσόγειο, Κρήτη και Ιόνιο.