Για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις ενδείξεις για φυσικό αέριο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού στην περιοχή, μίλησε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρεϊ, ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα προς την Τουρκία, αναφορικά με τις απειλές της κατά της γεώτρησης.

Ο κ. Ασπρεϊ, μιλώντας στο κυπριακό δίκτυο Sigmalive, υπερτόνισε πως οι τουρκικές απειλές δεν εκτροχιάζουν την εταιρεία από τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσω της γεώτρησης στο οικόπεδο "10",

«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum, σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή την διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο “10”, το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής», δήλωσε.

Όσον αφορά το αν υπάρχουν ενδείξεις πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα, ο κ. Ασπρεϊ είπε: «Έχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι το στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική».

Αναφερόμενος στον αγωγό East-Med, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν μεγαλύτερο αγωγό που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία. «Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν», υπογράμμισε.

Ο κ. Ασπρεϊ, τέλος, έβαλε το ενδεχόμενο εύρεσης κοιτασμάτων στην Κύπρο, αλλά και κατ’ επέκταση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειος, σε μία γενικότερη βάση, αναφέροντας πως μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο. «Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο “10”, ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες περιοχές , και η ανάπτυξή τους θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντική νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή», υποστήριξε.