Η τεχνογνωσία, η εμπειρία, αλλά και η οικονομική θέση θα αποτελέσουν σημείο-κλειδί ως προς την τελική επιλογή των επενδυτών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα τρία θαλάσσια οικόπεδα στη Νοτιοδυτική Κρήτη, στη Δυτική Κρήτη και στο Ιόνιο.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διαγωνιστική διαδικασία δόθηκε το Σάββατο 2/12 με τη δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η υποβολή των προσφορών στην αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα διαρκέσει 90 ημέρες, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά η ΕΔΕΥ θα ανοίξει τους φακέλους προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους, ενώ θα καλέσει σε διαπραγμάτευση εκείνους τους υποψήφιους που πληρούν οικονομικά και τεχνικά κριτήρια, με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών τους προσφορών. Αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης αναμένεται να διαρκέσει έναν με δυο μήνες, δηλαδή περίπου έως το τέλος της ερχόμενης άνοιξης, από την οποία και θα προκύψει η γνωμοδότηση της ΕΔΕΥ για τις εταιρείες στις οποίες θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα θαλάσσια οικόπεδα Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης καταλαμβάνουν έκταση περίπου 19.960 και 20.000 τ. χλμ., ενώ ο σχετικός διαγωνισμός προκλήθηκε κατόπιν υποβολής ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ. Η διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου στο Ιόνιο, το οποίο έχει έκταση περίπου έκτασης περίπου 6.671 τ. χλμ. και βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας, ξεκίνησε μετά από αίτημα της Energean Oil & Gas.

Τα βήματα

Οι υποψήφιοι διεκδικητές θα πρέπει αρχικά να υποβάλουν μία αίτηση ενδιαφέροντος στην ΕΔΕΥ, ενώ απαιτείται έως το τέλος των 90 ημερών να αγοράσουν τα διαθέσιμα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή που τους ενδιαφέρει, αφού σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή τους θα θεωρηθεί άκυρη. Δεδομένου ότι τα στοιχεία θα πρέπει να καλύπτουν μία έκταση 3.000 τ. χλμ. και αποτιμώνται στα 400-500 δολάρια ανά χιλιόμετρο, θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό της τάξης των 1,2-1,5 εκατ. δολαρίων.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τις καταγραφές που είχε διεξαγάγει η νορβηγική PGS στις ελληνικές θάλασσες, ενώ έχουν υποστεί επανεπεξεργασία και επαναμοντελοποίηση. Με βάση αυτά, καθώς και άλλα στοιχεία που θα τους παράσχει η ΕΔΕΥ, όπως γεωλογικές και γεωφυσικές πληροφορίες, τεχνικές εκθέσεις και χάρτες, οι υποψήφιοι στη συνέχεια θα υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας, με το τεχνολογικό και οικονομικό τους «προφίλ», στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης που περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις, όπως επίσης και την οικονομική τους προσφορά.
Θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση με τους επενδυτές που πληρούν τα σχετικά κριτήρια, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους προσφορών, όπως του μισθώματος στο Δημόσιο (Royalties), της στρεμματικής αποζημίωσης κατά το στάδιο ερευνών και το στάδιο εκμετάλλευσης ή του ποσοστού αποσβέσεων. Το κριτήριο επιλογής θα είναι η ελκυστικότερη προσφορά, και βέβαια θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός εφόσον υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.

Οι επιλεγέντες αιτούντες που θα προκύψουν για τα τρία οικόπεδα θα υπογράψουν συμβάσεις μίσθωσης με την ΕΔΕΥ, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνέχεια, θα «περάσουν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο κι εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση θα δρομολογηθεί το τελευταίο βήμα, που είναι η κύρωσή τους από την βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ερευνών, που θα διαρκέσουν περίπου 8 χρόνια.