Η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum, το περιεχόμενο του «Γλαύκου».

Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ότι κατά την ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, αυξάνει τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και δίνει βάση για τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, δημιουργώντας και προοπτικές ευρύτερων συμμαχιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης, η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και επίσης ενισχύεται η προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Με βάση την πάγια τακτική, στον «Γλαύκο-1» θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να προσδιορίζεται επί του παρόντος ο ακριβής χρόνος.

Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3. Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. 

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μεταξύ $30-40 δισ. η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος «Γλαύκος»

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Μετά τα αποτελέσματα στον στόχο «Γλαύκος-1» η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρισ. κυβικά πόδια. Συγκεκριμένα στον στόχο «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκε κοίτασμα περίπου τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στον στόχο «Καλυψώ» (ENI) επίσης ποσότητα 3 με 4 τρισ. κυβικά πόδια.