Συνεχίζει και εντείνει τις δραστηριότητές της στο πεδίο των υδρογονανθράκων η Energean Oil & Gas, παράγοντας σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Σε έντονη δραστηριότητα βρίσκεται η Energean Oil & Gas που «τρέχει» σημαντικά έργα εντός κι εκτός Ελλάδας, προχωρώντας δυναμικά στον Πρίνο, στις γεωτρήσεις στο Κατάκολο, αλλά και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, σχεδιάζονται για το 2018 γεωτρήσεις στα κοιτάσματα Πρίνου και Βόρειου Πρίνου και στο κοίτασμα Έψιλον, ενώ στην περιοχή του Κατάκολου εκπονείται Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, που θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση έως τον χειμώνα του 2019.

Σε ό,τι αφορά στον Πρίνο, τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα του είναι περίπου 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 20 εκατ. δυνητικά, ενώ στην περιοχή του Κατακόλου τα βεβαιωμένα αποθέματα που έχουν πιστοποιηθεί είναι της τάξεως των 10,7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Σχετικά δε με το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή των Ιωαννίνων, ήδη η ισπανική Repsol, εταίρος στη σχετική κοινοπραξία, έχει ξεκινήσει εργασίες σεισμικών ερευνών, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η κύρωση της σύμβασης να περάσει από τη Βουλή ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του operator στην ισπανική εταιρεία.

Εκτός συνόρων

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι όμως οι δραστηριότητες της Energean και στο Ισραήλ, όπου τα πιστοποιημένα, δυνητικά αποθέματα φθάνουν τα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια αερίου ή 446 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Η εταιρεία, που κατέχει το 50% της Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, εξετάζει όλα τα πρόσφορα μέσα στις αγορές ώστε να εξασφαλίσει το 1,5 δισ. του επενδυτικού της προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς.

Επίσης, μαζί με κοινοπραξία ινδικών πετρελαϊκών εξασφάλισαν οικόπεδα στην ισραηλινή ΑΟΖ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν. Η Energean εξασφάλισε άδειες έρευνας και παραγωγής για τα οικόπεδα 12, 21, 22, 23 και 31, τα οποία γειτνιάζουν στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

Εξάλλου, ο σχεδιασμός της εταιρείας για το Μαυροβούνιο προβλέπει σεισμική έρευνα πιθανότατα εντός του νέου έτους. Παράλληλα, διερευνάται και η είσοδος του ομίλου στη χρηματιστηριακή αγορά, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, με πιο πιθανή αυτή του Λονδίνου. Πάντως, η τελική επενδυτική απόφαση εκτιμάται ότι θα ληφθεί εντός του πρώτου 3μηνου-4μηνου του 2018.