Οι φορείς που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που λαμβάνει χώρα αυτόν τον μήνα στο Νταβός αποφάσισαν να μειώσουν κατά 3 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε ένα από τα βασικά ευρήματα του πρώτου ετήσιου φόρουμ όπου μεταξύ άλλων οι διαχειριστές στόλων θα πρέπει να υιοθετήσουν μια σειρά από μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Οι 1.808 οργανισμοί που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν περίπου 813.000 οχήματα στους στόλους τους, τα οποία εκπέμπουν συλλογικά περίπου 3,09 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Σταδιακά υπάρχει αντικατάσταση των στόλων προς άλλες μορφές ενέργειας όπως εναλλακτικά καύσιμα ή αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Σημειώνεται πως το ποσοστό των οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα σε εταιρικούς στόλους αυξήθηκε σε 4,3% το 2017 από 3,3% το 2015.

Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν ελαφρά το 2017, για πρώτη φορά από το 2012. Αυτό, οφείλεται στην αυξημένη χρήση βενζινοκίνητων οχημάτων, καθώς και στην αύξηση των μέσων χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί για πρώτη φορά από το 2013.

«Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός μπορούν να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 3 εκατομμύρια τόνους με τη μετάβαση σε στόλους χαμηλών εκπομπών. Και αυτό θεωρώ ότι είναι μόνο η αρχή. Η κλιματική αλλαγή και η πρόληψή της είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείας εταιρικού στόλου, Τεξ Γκάνιγκ.