Το πράσινο φως για έρευνες σε νέες  περιοχές νοτίως της Κρήτης σε άλλο θαλάσσιο οικόπεδο, πέραν εκείνων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, ανοίγει η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το ΥΠΕΝ.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε χθες και αφορά σε θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 33,933 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Βάσει της ΣΜΠΕ το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης διαρθρώνεται σε 3 φάσεις, ήτοι στην φάση της έρευνας, στη φάση της ανάπτυξης και παραγωγής και στην φάση της αποξήλωσης - αποσυναρμολόγησης των εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι με την έκδοση της ΣΜΠΕ, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης σε εταιρεία ή σε εταιρείες που θα αναλάβουν την παραχώρηση. Αυτό άλλωστε ήταν και το σκεπτικό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και αιτήθηκε την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πλέον με την έκδοση της ΣΜΠΕ η περιοχή είναι έτοιμη για να τρέξει πιο γρήγορα πιθανή παραχώρηση εάν και εφόσον αποφασιστεί από την κυβέρνηση ή εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον για έρευνα.

Τονίζεται ότι για την εν λόγω περιοχή, η ΕΔΕΥ είχε παρουσιάσει σε πετρελαϊκές εταιρείες τις διαθέσιμες σεισμικές καταγραφές, εισπράττοντας το αρχικό ενδιαφέρον της αγοράς. Ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία επίσημη πρόταση αλλά ούτε προτίθεται το ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία.

Επίσης όπως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά, οι ίδιες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η έκδοση της ΣΜΠΕ δε συνδέεται επ᾽ ουδενί με την ένταση που έχει προκληθεί με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα και τις δηλώσεις ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες από την πλευρά της Άγκυρας νοτίως και ανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ερευνήσει με σεισμικές καταγραφές την περιοχή στην οποία εγείρει διεκδικήσεις ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέσω της παράνομης συμφωνίας για τη χάραξη ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι για τα άλλα θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά της Κρήτης, πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της γαλλικής Total, η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ExxonMobil. Στη συνάντηση η γαλλική εταιρεία είχε συμφωνήσει στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για τη διενέργεια των νέων σεισμικών ερευνών μέχρι το Μάρτιο του 2021. 

Πηγή: capital.gr