Σε πορεία ανάκαμψης, μετά από δύο ημέρες απωλειών, κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά την δημοσιοποίηση της πρόβλεψης της Saudi Aramco για σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης στο υπόλοιπο του 2020, παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές του πλανήτη συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στην αναζωπύρωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η κατανάλωση αργού στην Ασία έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, δήλωση την Κυριακή ο CEO της Aramco, Amin Nasser, ανακοινώνοντας παράλληλα σημαντική πτώση των κερδών της εταιρείας στο β' τρίμηνο.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Οκτωβρίου, ενισχυόταν στις 10.15 π.μ. ώρα Ελλάδος κατά 0,83%, στα 44,75 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχυόταν κατά 1,16%, στα 41,70 δολ. το βαρέλι.

Η άντληση πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό 15ετίας καθώς οι εξορυκτικές εγκαταλείπουν πλάνα ανάπτυξης, ενώ χιλιάδες βαρέλια από προηγούμενες εξορύξεις περιέπεσαν σε αχρηστία.

Το αργό δείχνει έτσι ορισμένα σημάδια ανοδικής πορείας αφού, από τις αρχές Ιουνίου, έχει "κολλήσει" κοντά στα 40 δολάρια, μολονότι η αναζωπύρωση του κορονοϊού θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερή ανάκαμψη. Παρ' όλα αυτά, το ευρύτερο καρτέλ παραγωγών του OPEC+ αναμένεται να "δοκιμάσει" την αγορά, καθώς από τον τρέχοντα μήνα επιστρέφει μέρος της προσφοράς, μετά τις ιστορικού μεγέθους περικοπές από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο.

Η ανάκαμψη της ζήτησης είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου και αυτό στηρίζει τις τιμές, τονίζει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην CMC Markets. Η χαλάρωση των περικοπών από πλευράς OPEC+ έχει ήδη ενσωματωθεί από τους traders στις τιμές, ωστόσο η γενική αίσθηση η οποία παραμένει είναι εκείνη μιας οικονομικής ανάκαμψης για το β' εξάμηνο του έτους, προσθέτει.

 Πηγή: capital.gr