Την έναρξη των ερευνών στο πεδίο των υδρογονανθράκων σε τέσσερα “οικόπεδα”, τρία χερσαία και ένα θαλάσσιο, σηματοδοτεί η κατάθεση προς κύρωση των σχετικών συμβάσεων μίσθωσης στη βουλή.

Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε τρία χερσαία “οικόπεδα” και ένα θαλάσσιο σε Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο, αντίστοιχα.

Πλέον είναι θέμα λίγων ημερών η εισαγωγή των συμβάσεων μίσθωσης στη βουλή προκειμένου να κυρωθούν και να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών κατά την οποία θα γίνει συγκέντρωση και επεξεργασία δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις που στην ουσία θα δώσουν και στοιχεία για την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω του κοινοβουλίου προανήγγειλε άλλωστε χθες από την Πάτρα, ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για τις εξής συμβάσεις:
-Το θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, Edison και ΕΛΠΕ. Η σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη τέλη Οκτωβρίου μεταξύ των στελεχών των εταιρειών και του υπουργού ΠΕΝ.
-Το χερσαίο μπλοκ Άρτα – Πρέβεζα και το χερσαίο μπλοκ ΒΔ Πελοπόννησος, που έχουν παραχωρηθεί στον όμιλο ΕΛΠΕ. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο.
-Το χερσαίο μπλοκ Αιτωλοακαρνανία που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean Oil & Gas (που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου), σε συνεργασία με την ισπανική Repsol που έχει αποκτήσει το 60% των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου οικοπέδου και θα έχει και ρόλο operator. Και αυτή η σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στο ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι για τα τρία χερσαία οικόπεδα το στάδιο της έρευνας διαρκεί 7 έτη που κατανέμεται σε τρεις φάσεις, με σημαντικές ερευνητικές εργασίες ανά φάση, όπως επανεπεξεργασία σεισμικών καταγραφών, συνοδές έρευνες, περιβαλλοντική μελέτη, σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης, ερευνητική γεώτρηση σε βάθος ανάλογα με την περιοχή, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ολοκληρωμένη συνδυασμένη γεωλογική-γεωφυσική μελέτη, δεύτερη ερευνητική γεώτρηση σε βάθος ανάλογα με την περιοχή κτλ.