Πριν από λίγο κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τέσσερα «οικόπεδα», τρία χερσαία και ένα θαλάσσιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της πρώτη φάσης των ερευνών.

Αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να πάρουν το «δρόμο» προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές ώστε να προωθηθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις εξής συμβάσεις:

-Το θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, Edison και ΕΛΠΕ. Η σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη τέλη Οκτωβρίου μεταξύ των στελεχών των εταιρειών και του υπουργού ΠΕΝ.

-Το χερσαίο μπλοκ Άρτα – Πρέβεζα και το χερσαίο μπλοκ ΒΔ Πελοπόννησος, που έχουν παραχωρηθεί στον όμιλο ΕΛΠΕ. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο.

-Το χερσαίο μπλοκ Αιτωλοακαρνανία που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean Oil & Gas (που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου), σε συνεργασία με την ισπανική Repsol που έχει αποκτήσει το 60% των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου οικοπέδου και θα έχει και ρόλο operator. Και αυτή η σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στο ΥΠΕΝ.

Με την κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή αναμένεται να προχωρήσει πλέον και η πρώτη φάση των ερευνών κατά την οποία θα γίνει συγκέντρωση και επεξεργασία δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις που στην ουσία θα δώσουν και στοιχεία για την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σταθάκης: Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος 

Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων είναι ένας από τους τέσσερις στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Οι άλλοι τρεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, η δημιουργία πολλαπλών σημείων εισόδου φυσικού αερίου και η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία νέου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

«Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έχει την δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.