Άδεια παραγωγής για πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FLNG), ονομαστικής ισχύος 80MW στη θέση Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη έλαβε από τη ΡΑΕ η εταιρεία FLNG RUS COMPANY LIMITED.

Πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στην Λευκωσία και στην Ελλάδα διατηρεί γραφεία στο Χαλάνδρι, με κύριο μέτοχο τον κ. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο. Η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με τη ρωσική Rusenergo LNG LLC, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη (σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία) πλωτών σταθμών LNG, με τη θυγατρική της, Rusenergo Marketing & Trading να οποία διατηρεί γραφεία σε Κύπρο, Γενεύη, Λονδίνο και Μόσχα. Η τεχνολογία FSRP που θέλει να χρησιμοποιήσει η εταιρία και για το σταθμό στη Λέσβο αναπτύχθηκε από κοινού με την Wison Engineering.

H άδεια παραγωγής που χορήγησε η ΡΑΕ αφορά την περίοδο μέχρι ότου ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Λέσβου (αρχικά εκτιμάται μέχρι τα τέλη του 2027) και στη συνέχεια μέχρι τις 31/12/2056. Για την πρώτη περίοδο, μέχρι δηλαδή την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Λέσβου, η εταιρεία οφείλει να συνάψει με το Διαχειριστή ΜΔΝ τις συμβάσεις που απαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Δικτύου ΜΔΝ και τη λειτουργία του εργοστασίου του στα πλαίσια του Δικτύου αυτού. Στη συνέχεια, για τη δεύτερη περίοδο, δηλ. μετά την διασύνδεση της Λέσβου, η εταιρεία οφείλει να συνάψει με τον αρμόδιο Διαχειριστή του Συστήματος και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τις συμβάσεις που απαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Συστήματος και τη λειτουργία του σταθμού.