Θέμα ημερών είναι η κύρωση από την Βουλή των τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές, τρεις χερσαίες και μια θαλάσσια, που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ερευνών.

Σήμερα θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής, ενώ την Τετάρτη τα τέσσερα σχέδια νόμου κύρωσης των συμβάσεων θα εισέλθουν στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις εξής συμβάσεις:
-Το χερσαίο μπλοκ Άρτα – Πρέβεζα και το χερσαίο μπλοκ ΒΔ Πελοπόννησος, που έχουν παραχωρηθεί στον όμιλο ΕΛΠΕ. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο.
-Το χερσαίο μπλοκ Αιτωλοακαρνανία που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean Oil & Gas (που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου), σε συνεργασία με την ισπανικήRepsol που έχει αποκτήσει το 60% των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου οικοπέδου και θα έχει και ρόλο operator. Και αυτή η σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στο ΥΠΕΝ.
-Το θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, Edison και ΕΛΠΕ. Η σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη τέλη Οκτωβρίου μεταξύ των στελεχών των εταιρειών και του υπουργού ΠΕΝ.

Μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή αναμένεται να προχωρήσει πλέον και η πρώτη φάση των ερευνών κατά την οποία θα γίνει συγκέντρωση και επεξεργασία δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις που στην ουσία θα δώσουν και στοιχεία για την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.