Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,275 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στο Ισραήλ υπέγραψε η Energean Israel με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους (Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Societe Generale).

Όπως ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas, η συμφωνία αποτελεί την κύρια χρηματοδοτική πηγή για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη διάρκεια της επόμενης τριετίας, καθώς η έναρξη παραγωγής από το Καρίς τοποθετείται στις αρχές του 2021. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αντληθούν από την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Αναφέρει ακόμη ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για τη συνολική ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, τα οποία περιέχουν διαπιστωμένα δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 32,8 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas, υπενθύμισε ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια με 12 μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στην ισραηλινή αγορά για την προμήθεια συνολικά 4,2 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και πρόσθεσε: «Επιπλέον, η Energean υπέγραψε με τον διεθνή κατασκευαστικό όμιλο TechnipFMC συμβόλαιο ύψους 1,36 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης.

Η Μονάδα θα έχει δυνατότητα για ετήσια παραγωγή 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, παρέχοντας την προοπτική για επιπλέον παραγωγή φυσικού αερίου στο μέλλον από τις άλλες άδειες που κατέχει η Energean στο Ισραήλ ή από γειτονικά πεδία σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιφερειακή αγορά».

Τον Φεβρουάριο η Energean Oil & Gas υπέγραψε συμφωνία με τέσσερις διεθνείς τράπεζες, για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, καθώς και με την BP, για την επέκταση έως τον Νοέμβριο του 2025 της συμφωνίας πώλησης του πετρελαίου που παράγεται από τη Λεκάνη του Πρίνου.