Οι ελληνικές επενδύσεις στο Κόσοβο ανέρχονται σε 17,7 εκατ. και οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι περίπου 100 τονίστηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη με τον πρόεδρο του του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσόβου, Μπεράτ Ρούκιτσι.

Με στόχο την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, ο κ. Κορκίδης, και τα μέλη του ΔΣ του επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς, υποδέχθηκαν σήμερα στο ΕΒΕΠ τον Μπεράτ Ρούκιτσι και 14 επιχειρήσεις.

Από ελληνικής πλευράς, χαιρετισμό απηύθυνε ο Α. Μακρυκώστας γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Γ. Στεργιούλης, πρόεδρος του Enterprise Greece.

Όπως αναφέρθηκε το 2018 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας - Κοσόβου ανήλθε στα 53,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το 2017 (44,7 εκατ. ευρώ). Εξ' αυτών, οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν στα 52,1 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές κοσοβαρικών προϊόντων στα 1,6 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Κοσόβου σε επίπεδο Ε.Ε. και τον 9ο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Κυριότερες ελληνικές εξαγωγές είναι: έλαια πετρελαίου ή ασφαλτούχων ορυκτών (5 εκατ. ευρώ), ράβδοι αργιλίου και χαλκού (7,5 εκατ. ευρώ), κρουνοί, σωλήνες, λέβητες, πυρηνικοί αντιδραστήρες (5,5 εκατ. ευρώ), πλαστικές πρώτες ύλες (4 εκατ. ευρώ), παιχνίδια (6,5 εκατ. ευρώ), φρούτα, καρποί και παρασκευάσματα διατροφής (3,5 εκατ. ευρώ), φάρμακα (1 εκατ. ευρώ) και υποδήματα (1,2 εκατ. ευρώ). Κυριότερα κοσοβαρικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα: σώματα καλοριφέρ, μπύρα από βύνη. Οι ελληνικές εισαγωγές προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Βόρεια Ελλάδα. Οι ελληνικές επενδύσεις στο Κόσοβο ανέρχονται σε 17,7 εκατ. και οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι περίπου 100.

Ο κ. Κορκίδης, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Κοσόβου, επισημαίνοντας:: «...Η Ελλάδα έχει σημαντικές επενδύσεις στο Κόσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά υφίστανται προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών. Δεν ασχολούμαστε με πολιτικά και διπλωματικά θέματα, που εκκρεμούν, αλλά επικεντρωνόμαστε στα οικονομικά και σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων...».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσόβου, ανέφερε: «...Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (4,1% το 2017). Το Α.Ε.Π. της χώρας διαμορφώθηκε στα 6,41 δις ευρώ. Κύριοι μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας του Κοσόβου αποτελούν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 1,5% (2017). Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ανέρχονται αντιστοίχως σε 0,9% και 20,6% επί του Α.Ε.Π...».

Ακολούθησαν B2B επιχειρηματικές συναντήσεις, από ελληνικές και κοσοβάρικες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένδυσης, μεταλλουργίας, ζαχαρωδών, τουρισμού, ανακύκλωσης, παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, κατασκευών, επίπλων, τροφίμων κ. ά., ενώ προτάθηκε από το ΕΒΕΠ η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ των επιχειρήσεων - μελών των δύο επιμελητηρίων.