Την ανάπτυξη ενός «καινούριου δικτύου επενδύσεων, το οποίο θα έρθει να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας», ανέδειξε σε συνέντευξή του σήμερα στα Παραπολιτικά FM 90,1.ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.

 

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι οι μέχρι τώρα επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ μέσα στην Enterprise Greece, «προχωράνε εντυπωσιακά γρήγορα», ενώ άλλες σημαντικές ακολουθούν. Όπως εξήγησε, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι έρχονται στην Ελλάδα μεγάλοι παίκτες διαφορετικών κλάδων, όπως η Microsoft, η Pfizer η Next e.Go, η Volkswagen στην Αστυπάλαια. Αλλά, όπως αποσαφήνισε, «και οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε συνδυασμό με funds που προέρχονται από τα Εμιράτα. Οι τεχνολογικές επενδύσεις από το Ισραήλ, οι επενδύσεις της Fraport που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό προχθές, ενώ η επένδυση της Microsoft προχωράει, όπως και οι συζητήσεις με την Amazon. Το ένα φέρνει το άλλο. Δημιουργείται μια ροή και αυτή η ροή αρχίζει και συντηρείται από μόνη της».

«Έχουμε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τουριστικές επενδύσεις, επενδύσεις τεχνολογίας, επενδύσεις παραγωγικές που μας έλειπαν πολύ στη χώρα» επισήμανε. Εκτίμησε δε ότι αυτό οφείλεται στο θέμα της αξιοπιστίας, στο καλό όνομα που δημιούργησε η κυβέρνηση, τόσο με τον γρήγορο εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους όσον αφορά την ψηφιοποίηση, αλλά και την καλή διαχείριση της πανδημίας. Ενώ, επιπροσθέτως, «συμβάλλουν όχι μόνο τα κίνητρα στρατηγικών επενδύσεων της Enterprise Greece, αλλά και τα κίνητρα που παρέχουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ενέργειας».

Ο κ. Σμυρλής επισήμανε σε αυτό το σημείο ότι «απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει ένας περιφερειακός παίκτης σε παραγωγικές μονάδες, ένας κόμβος τεχνολογίας και φυσικά ένας μεγάλος παίκτης για τον τουρισμό». Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ανέφερε ο ΓΓ ΔΟΣΕ, δίνει η κυβέρνηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Αυτό που προσπαθούμε, και νομίζω ότι πάει πολύ καλά, είναι να συνδυάζουμε τις επενδύσεις με μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό, αλλά όσον αφορά και την ποιότητα των εργαζομένων». Και προσέθεσε: «Ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιούμε και θα ανακοινωθεί σύντομα από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads). Δηλαδή, οι ποιοτικοί εργαζόμενοι και πολύ καλά αμειβόμενοι να μπορούν να δουλέψουν από τη χώρα μας».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, τέλος ο κ. Σμυρλής, για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό η οποία, όπως είπε, μολονότι «δεν είναι ακόμα τεράστια τα νούμερα, δημιουργούνται οι συνθήκες και έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Κι αυτό ήταν και το σημαντικό να καταφέρουμε».