Οδικά έργα προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν σήμερα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα με στόχο να γίνουν παρεμβάσεις για την ασφάλεια σε 452 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, τα οποία καταδείχθηκαν από την έρευνα-μελέτη της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ».

Τα έργα αφορούν ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης και ο διαγωνισμός τους αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, «αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τον ανάδοχο και το νέο χρόνο θα ξεκινήσει σε όλη την Κρήτη αυτό το μεγάλο έργο». Προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η οδική ασφάλεια και για το λόγο αυτό πέραν των έργων που είχε η μελέτη της Εγνατία ΑΕ, ο κ. Αρναουρτάκης ζήτησε να ενταχθούν και άλλα τμήματα στη μελέτη: «Εμείς μαζί με τις υπηρεσίες μας εντάξαμε και άλλα τμήματα τα οποία ήταν ενδιάμεσα των σημείων που θα γίνουν οι παρεμβάσεις για να μπορεί να είναι ενιαίο το έργο».

Παράλληλα έχει γίνει ο διαγωνισμός των 10 εκατομμυρίων για την παλιά Εθνική Οδό, ενώ σε κάθε δήμο της Κρήτης γίνονται μικρές παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια από τις Περιφερειακές Ενότητες. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την ολοκλήρωση των έργων αυτών πρέπει να προετοιμαστούν και οι μελέτες της επόμενης γενιάς για να προετοιμαστεί η Περιφέρεια ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για ένα ασφαλέστατο οδικό δίκτυο στη Κρήτη.

Η μελέτη, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, είχε ξεκινήσει το 2013. «Εμείς είχαμε προβλέψει έτσι ώστε να μπορεί να ενταχθεί μέσα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαιρόμαστε σήμερα γιατί με όλη την προσπάθεια που καταβάλαμε, οι υπηρεσίες μας όλοι εμείς, εντάσσεται αυτό το έργο που θεωρώ ότι θα αλλάξει πάρα πολύ το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται. Έχουμε ακόμα ένα σημαντικό έργο το οποίο αφορά την διαγράμμιση που είναι 1,5 εκατ. ευρώ, ήδη έχει βγει ο ανάδοχος, περιμένουμε το Ελεγκτικό να το εγκρίνει και προχωρούμε ώστε με την ολοκλήρωση και άλλων μελετών να μπορούμε να εντάξουμε όλα αυτά τα έργα που αφορούν την οδική ασφάλεια».