Πρόταση για τα αναπτυξιακά έργα που μπορεί να υλοποιήσει η Εγνατία Οδός ΑΕ (ΕΟΑΕ), βάσει των διαθεσίμων της, τα οποία ανέρχονται σε 188 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καταρτίσει -μεταξύ άλλων- στη διάρκεια του αυριανού της διοικητικού συμβουλίου η εταιρεία, ώστε στη συνέχεια να την αποστείλει στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Απόστολος Αντωνούδης.

Ξεκαθαρίζοντας ότι "είναι διασφαλισμένα το έργο και η τύχη της εταιρείας", ο κ. Αντωνούδης με την παραπάνω τοποθέτησή του απαντά στους φόβους και τον προβληματισμό που εξέφρασαν με σημερινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι "στο ενδεχόμενο ανταπόκρισης της πλειοψηφίας των 180 εργαζομένων στην πρόσφατη πρόσκληση των μετατάξεων (27/12/2018), είναι φανερό ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει σοβαρή απώλεια των λειτουργικών της δομών και πιθανώς δεν θα ανακάμψει ποτέ ως εταιρεία διαχείρισης έργων".

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι της ΕΟΑΕ διερωτώνται "αν είναι στα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής το οριστικό κλείσιμο της ΕΟΑΕ" και προσθέτουν: "αν όχι, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου και ασκεί τη γενική συνέλευση της εταιρείας, δεν υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις; Γιατί το ΥΠΟΜΕΔΙ επιλέγει την καθολική και διάσπαρτη μετάταξη των εργαζομένων αντί ενός σχεδιασμού που δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της ΕΟΑΕ;"

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΟΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, επισήμανε ότι "η εταιρεία έχει έργα οδικής ασφάλειας που μπορεί να διαχειριστεί, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενεργό και σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του αναλογικού συστήματος και προγραμματικές συμβάσεις με πλήθος δήμων και περιφερειών της χώρας. Υπάρχει πλήθος αναπτυξιακών έργων που μπορεί να τρέξει η εταιρεία".

Υπογραμμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΟΑΕ, υπενθυμίζουν "τις διαρκείς κυβερνητικές υποσχέσεις, αλλά και έγγραφες δεσμεύσεις σε υψηλότατο επίπεδο, για μεγαλόπνοους σχεδιασμούς ανάθεσης νέων έργων και αρμοδιοτήτων, που θα καθιστούσαν την ΕΟΑΕ ικανή να πρωταγωνιστήσει σε νέους ρόλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θέτουν εαυτούς στη διάθεση της εταιρείας, ώστε "να συνδράμουμε και να συμμετάσχουμε σε νέους ρόλους της εταιρείας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη έργων υποδομής της Βόρειας Ελλάδας, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ