Σε περίπου 10,5 εκατ ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε 5 δήμους της χώρας για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης ολόκληρου του δικτύου τους στον οδοφωτισμό.

Οι σχετικοί διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο με επιτυχία για το έργο αυτό που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.&Δανείων). Η αναβάθμιση αφορά στην αντικατάσταση περίπου 19 χιλ. φωτιστικών και 34 χιλ. λαμπτήρων με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου led.

Με το πρόγραμμα αυτό οι 5 δήμοι επιτυγχάνουν:
-μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 15,6 εκατ. kWh,
-περιορισμό της ετήσιας εκπομπής ρύπων CO2 κατά 15,5 χιλ. τόνους και
-πλήρη αποπληρωμή της επένδυσης, των τόκων και τυχόν λοιπών εξόδων μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, με επιπρόσθετο οικονομικό όφελος, σε ετήσια βάση, της τάξεως των 900 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζεται αμείωτα το ενδιαφέρον των Δήμων όλης της χώρας για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν ήδη λάβει τελική έγκριση χρηματοδότησης αιτήματα 9 Δήμων ενώ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας άλλα 30.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα διενεργηθεί η διαγωνιστική διαδικασία της τελευταίας επένδυσης από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «πιλοτικές», η οποία περιλαμβάνει και σύστημα τηλεδιαχείρισης.

Με την ολοκλήρωση και αυτού του διαγωνισμού, θα υπάρξει διαβούλευση με τους Δήμους, τον τεχνικό κόσμο και τους φορείς της αγοράς για τα συμπεράσματα των πιλοτικών προγραμμάτων, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος.

Το Τ.Π.&Δανείων με το ΚΑΠΕ, προετοιμάζουν την προσαρμογή του προγράμματος, ώστε να είναι δυνατή και η σύμπραξη με ιδιώτες επενδυτές (ΣΔΙΤ και ΣΕΑ).