Η απόφαση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης κτιρίων στο Ελληνικό δημοσιεύθηκε, χθες αργά το βράδυ, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΚ 2262 Β / 12-6-2020.... επειδή πολλοί αμφισβητούσαν το τι θα γίνει τελικά...ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό», έγραψε σε σχόλιο στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την απόφαση ΦΕΚ Τεύχος B' 2262/12.06.2020:

Α. Εγκρίνεται η εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης των κτιρίων υπ' αρ. 294 μέχρι και 298 που αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος Β ́ του ν. 4663/2020 (Α ́ 30), από και με δαπάνη του Αγοραστή ή του Εγγυητή αυτού, όπως ορίζονται στην από 14.11.2014 Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 19.7.2016 Τροποποιητική Σύμβαση αυτής και κυρώθηκε με τον ν. 4422/2016 (Α ́ 181), χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ' αποδοχή του από 03.06.2020 αιτήματός της εταιρείας «LAMDA DEVELOPMENT Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων» προς την «ΕΛΗ- ΝΙΚΟ Α.Ε.» και μετά από την από 12.06.2020 εισήγηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Β. Η κατά τα ανωτέρω υπό Α) εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης θα διενεργηθεί μέχρι την 31.10.2020 υπό τους εξής όρους:

  1. Σε σχέση με τις Εργασίες, ο Αγοραστής ή ο Εγγυητής αυτού δικαιούται εφόσον απαιτείται να:

- Περιφράσσει την περίμετρο των Περιοχών εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης.

- Ελέγχει την πρόσβαση, (είσοδο και έξοδο) από και προς τις Περιοχές εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης σε σχέση με το προσωπικό και τα μηχανήματα που εισέρχονται σ' αυτές κατά τη διάρκεια των εργασιών, ακόμη και εκτός των ωρών εργασίας.

- Διακόπτει τις υφιστάμενες παροχές νερού, ρεύματος, αποχέτευσης ή άλλης υπηρεσίας ακόμα και στο σύνολο του ακινήτου, εφόσον είναι απαραίτητο και (σε αυτήν την περίπτωση) σε συνεννόηση με τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, και μετά από έγκαιρη προειδοποίηση των χρηστών των σχετικών παροχών.

- Μεταφέρει και αποθηκεύει υλικά και εξοπλισμό που απαιτούνται για την αποτελεσματική και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών.

- Ενεργοποιεί και ελέγχει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, οποιαδήποτε ρύθμιση κυκλοφορίας απαιτείται για την πρόσβαση προς τις Περιοχές εκτέλεσης εργασιών Κατεδάφισης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει τη ρύθμιση της κυκλοφορίας από τις κύριες οδούς προς τις Περιοχές εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης, και αντιστρόφως, όπως απαιτείται για την αποτελεσματική και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών καθώς και την ασφάλεια των διακινούμενων στις οδούς ρυθμίσεως της κυκλοφορίας.

- Αιτείται και συντονίζει τη μετεγκατάσταση υποσταθμών και σχετικών καλωδίων με την εταιρεία Διανομής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

- Προσδιορίζει και απομονώνει τυχόν ανενεργές παροχές υποδομής που θα συναντά κατά την εκτέλεση των Εργασιών, μετά από σχετική ενημέρωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και των κατά περίπτωση αρμόδιων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

- Αναλαμβάνει την κυριότητα των αφαιρεθέντων από τις Περιοχές εκτέλεσης εργασιών Κατεδάφισης κατά την εκτέλεση των Εργασιών υλικών και εξοπλισμού, καθώς και τη διαχείρισή τους, ως τον τελικό προορισμό τους (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, διάθεση κ.λπ.).

- Υποβάλλει αιτήσεις και χειρίζεται την εγγραφή των Εργασιών στους αρμόδιους φορείς για λήψη αριθμού Μητρώου για την ασφάλιση των εργαζόμενων σ' αυτές.

- Υποβάλλει και χειρίζεται τη σχετική αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για ηλεκτρονικό αριθμό Μητρώου απόβλητων κατεδαφίσεων, όπου και όπως απαιτείται.

  1. Ο Αγοραστής ή ο Εγγυητής αυτού, κατά τη διάρκεια των Εργασιών, υποχρεούται να:

- Αναλάβει την οργάνωση και προετοιμασία των Εργασιών αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με δικές του δαπάνες, ευθύνη και φροντίδα, χωρίς καμιά υποχρέωση και ευθύνη της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., πέραν των ειδικώς προβλεπόμενων στην παρούσα.

- Εφοδιασθεί με τις κάθε είδους επιμέρους άδειες, οι οποίες είναι τυχόν απαραίτητες για τις Εργασίες με δικές του δαπάνες ευθύνη και έξοδα, χωρίς καμιά υποχρέωση και ευθύνη της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

- Εκτελεί τις Εργασίες, σύμφωνα με τους ισχύοντες τεχνικούς και επιστημονικούς κανόνες, εφαρμόζοντας τις ορθές πρακτικές και τους κανονισμούς περί Κατεδαφίσεων, εκδίδοντας τις τυχόν προβλεπόμενες από το Νόμο σχετικές αδειοδοτήσεις, σε κάθε φάση εργασιών και σε εναρμόνιση με την ευρύτερη Περιβαλλοντική Νομοθεσία.

- Εκτελεί τις Εργασίες, σύμφωνα με όσα ορίζονται στους περιβαλλοντικούς όρους των κοινών υπουργικών αποφάσεων Εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά (Μητροπολιτικού Πάρκου, Ζωνών Ανάπτυξης, Περιοχών Πολεοδόμησης).

- Αναλάβει τις υφιστάμενες παροχές ρεύματος, νερού, αποχέτευσης και data στο όνομά του και μετά από έγκριση των αρμοδίων οργανισμών κοινής ωφέλειας, ενδεχόμενα εγκαταστήσει ανεξάρτητες εργοταξιακές παροχές αυτών των δικτύων για τη λειτουργία και εξυπηρέτηση του εργοταξίου και την εκτέλεση των εργασιών.

- Διασφαλίζει ότι εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

- Διασφαλίζει ότι τηρείται η κείμενη εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, ιδίως οι επί μέρους διατάξεις για αμοιβές, ωράριο, φορολογία, υγιεινή, ασφάλεια, εργατικά ατυχήματα, αποζημιώσεις κ.λπ. για το προσωπικό που θα απασχολείται στις εργασίες.

- Λαμβάνει κάθε προστατευτικό μέτρο το οποίο απαιτείται για την κατά το δυνατό μικρότερη όχληση των περιοίκων.

- Ενημερώνεται και επιβάλλει τυχόν απαιτήσεις που προδιαγράφονται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους σε σχέση με το ακίνητο, σε αναλογία με την κλίμακα του έργου και τον τύπο των εκτελεσθέντων εργασιών.

- Εξασφαλίζει διά των σχετικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων την κάλυψη αστικής ευθύνης εργολάβων, τρίτων και την ασφάλιση «Contractors AllRisk» (CAR), για όλους τους χώρους του εργοταξίου.

  1. Ο Αγοραστής ή ο Εγγυητής αυτού, κατά την εκτέλεση των Εργασιών, είναι αποκλειστικά αστικά και ποινικά υπεύθυνος για την ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων μέσων και των εκτελουμένων εργασιών και ως εκ τούτου ευθύνεται, αστικά και ποινικά, για οποιοδήποτε ατύχημα, φθορά ή ζημία, ήθελε τυχόν προκληθεί σε οποιονδήποτε από το προσωπικό του, το προσωπικό της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., στους παρέχοντες κάθε είδους υπηρεσίες στο έργο ή τρίτους, χωρίς κανένα περιορισμό, από υπαιτιότητα ή αμέλεια ή απειρία του ίδιου ή των μελών του προσωπικού του και των προστηθέντων του.
  2. Όλες οι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου ενέργειες (όπως, ενδεικτικά, κάθε είδους συμβάσεις, αναθέσεις μελετών και εργολαβιών, παραγγελίες και αγορές υλικών κλπ) θα γίνονται από τον Αγοραστή ή τον Εγγυητή αυτού ή από πρόσωπο ή πρόσωπα φυσικά ή νομικά, ρητώς από αυτόν εξουσιοδοτημένα.
  3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. αναλαμβάνει σε σχέση με τις εργασίες να:

- Εποπτεύει την εκτέλεση του έργου, διευκολύνει τον Αγοραστή ή τον Εγγυητή αυτού και συνεργάζεται μαζί του σε όλα τα σχετικά ζητήματα, και, όπου εκ του νόμου απαιτείται, προωθεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές τις σχετικές αιτήσεις και ενημερώσεις και παραλαμβάνει το έργο.

  1. Με σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του Αγοραστή ή του Εγγυητή αυτού και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. παραχωρούνται οι αναγκαίοι, για την εκτέλεση των εργασιών, χώροι του ακινήτου.

Γ) Μετά την παρέλευση της 31.10.2020, θεωρείται ότι πληρούται ο σκοπός της ρύθμισης της παρ. 3β του άρθρου 67 του ν. 4663/2020, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 137 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) και δύναται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο άρθρο 2 της ως άνω Σύμβασης που κυρώθηκε με τον ν. 4422/2016.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω αναφερόμενο νομικό πλαίσιο, οι εργασίες κατεδάφισης θα δύνανται να συνεχίζονται και μετά τη μεταβίβαση των μετοχών.