Την προετοιμασία των τριών διαγωνισμών με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή έξι νέων δικαστικών μεγάλων, καθώς και την ανακατασκευή άλλων έξι, ξεκίνησε το υπουργείο Υποδομών. Τα έργα, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2021.

Αυτές τις ημέρες προκηρύχθηκαν οι κλειστοί διαγωνισμοί, με πρόσκληση τριών εταιρειών, ώστε να επιλεγούν οι σύμβουλοι που θα προετοιμάσουν τους τρεις διαγωνισμούς. Οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, αν δεν υπάρξει εκ νέου αλλαγή στον σχεδιασμό των έργων.

Στον πρώτο διαγωνισμό εντάσσεται η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Στον δεύτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ εντάσσεται η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Εδεσσα, καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Στον τρίτο διαγωνισμό εντάσσεται η κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και η ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την κατασκευή των νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, αλλά και τη συντήρησή τους.

Οι διαγωνισμοί για τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν ένα τμήμα των ΣΔΙΤ για κτιριακά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με συνολικό ύψος κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Οι εν εξελίξει διαγωνισμοί αφορούν τρία ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία, τον διαγωνισμό για κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και ΣΔΙΤ για κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων στα Χανιά.

Επτά υποψήφιοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στους τρεις διαγωνισμούς που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών κατοικιών. Πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Ιntrakat, ΘΕΜΕΛΗ και την κοινοπραξία ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ -0,17%-ΑΤΕΣΕ. Ο τελευταίος διαγωνισμός αφορούσε το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία μέσω ΣΔΙΤ που προωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα ίδια επτά σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, του μεγαλύτερου κτιριακού έργου που προωθείται στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση πέρασαν οι έξι όμιλοι, πλην της ΘΕΜΕΛΗ. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα ίδια σχήματα συμμετέχουν και στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ «υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά ειδικότερα τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η διάρκεια σύμβασης είναι 28 έτη και η κατασκευαστική περίοδος 2 έτη. Αφού γίνει η προεπιλογή και ο ανταγωνιστικός διάλογος, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα προγραμματιστεί για το 2021.

Τρεις όμιλοι (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΑΤΕΣΕ - ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ -0,17%) συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις οκτώ σχολικές μονάδες του δήμου Χανίων, προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ, μαζί με την ανάπλαση κεντρικού πάρκου της πόλης.

Πηγή:Euro2day.gr, Φώτης Κόλλιας