Ως η πλέον καινοτόμα χώρα στην αξιοποίηση ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα) έχει χαρακτηρισθεί από την ΕΕ η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, μιλώντας σ΄ εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα «Επενδύοντας στην Τοπική Ανάπτυξη».

Πριν δέκα ημέρες, έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ για τις συγχρηματοδοτούμενες από την Ένωση συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, την περίοδο 2000-14, ήρθε να καταδείξει την τραγική εικόνα του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα μας. Η μελέτη έδειξε αρνητικά αποτελέσματα τόσο όσο αναφορά το κόστος όσο και από την άποψη της ποιότητας, πολλών έργων δημοσίων υποδομών.

Πλέον, ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει προς το καλύτερο.Ο κ. Μαντζούφας επισήμανε ότι από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί συμβάσεις για 12 μεγάλα έργα, συνολικού προυπολογισμού 650 εκατομμυρίων ευρώ. Απ΄αυτά, τα εννέα έχουν ήδη παραδοθεί, ένα ολοκληρώνεται και δυο είναι υπο κατασκευή. Μεταξύ των έργων που ολοκληρώθηκαν είναι σχολεία, η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, το έργο της Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας κ.α.

Επίσης υπογράμμισε ότι στο σχετικό έλεγχο που πραγματοποιεί για τα έργα αυτά σ' όλες τις χώρες ο ΟΟΣΑ, δεν υπήρξε για την Ελλάδα καμία παρατήρηση ενώ θετικές αναφορές έχουν γίνει και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Αναστασία Τσώμου, διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, σε παρέμβαση της, υπογράμμισε τη σημασία των έργων των ΣΔΙΤ. «Προχωράμε με προσεκτικά βήματα» είπε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικό εργαλείο» τα ΣΔΙΤ, σημειώνοντας τη συμβολή που μπορούν να έχουν ώστε να καταστούν "και βιώσιμες και «έξυπνες» και όμορφες οι πόλεις".