Για ξεκίνημα της υλοποίησης του μεγάλου έργου του Ελληνικού από το Φθινόπωρο, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, που απαντώντας σε κατηγορίες των βουλευτών της ΔΗΣΥ τόνισε πως όλα τα επενδυτικά έργα προχωρούν κανονικά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από το 2005.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διώχνει τις μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα και της καταλόγισαν αφενός ανικανότητα, αφετέρου ιδεοληπτικές εμμονές. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως παρά τις εξαγγελίες ακόμα δεν υπάρχει Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ για το έργο στο Ελληνικό, «τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα», όπως τόισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατήγγειλαν πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται απλώς στα γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά γιατί ο ο κ.Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδήλωνε φωνάζοντας πως "το Ελληνικό δεν πωλείται.

Ο κ. Πιτσιόρλας, από την πλευρά του παραδέχθηκε μεν καθυστερήσεις στα έργα, τις απέδωσε ωστόσο στα δομικά προβλήματα που διέπουν διαχρονικά τόσο το καθεστώς των δημόσιων έργων όσο και το αναπτυξιακό πλαίσιο, τα οποία και δημιουργούν τεράστια εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη εργαλεία: Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και αρχαιολογικό κτηματολόγιο.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υφυπουργός, διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι προχωρούν όλα τα έργα, με προεξάρχοντα τα έργα του Ελληνικού, της Ελληνικός Χρυσός, της Αφάντου Ρόδου, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2017 βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, μετά το 2005. «Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην Οικονομία, ενώ είμαστε σε καιρό κρίσης. ... Δδεται μεγάλο βάρος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και προώθηση των εξαγωγών με την βελτίωση του εξορθολογισμού του συστήματος και των δύο τομέων» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παρόλα τούτα, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι δεν είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση και επισήμανε ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό των επενδύσεων αν δεν λείψουν οι παθογένειες του παρελθόντος. «Αποδέχομαι την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία μας παροτρύνει να αλλάξουμε ό,τι βρήκαμε παραλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση. Και ό,τι διαμορφώθηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ως αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να αλλάξει» είπε και προανήγγειλε την κατάθεση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος ενημέρωσε ότι τίθεται στην ερχόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση. «Ήδη είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, ομολογουμένως δεν έγινε τόσο γρήγορα αλλά αυτό θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Οκτώβριο αρχίζει το Ελληνικό

Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού -για το οποίο ασκήθηκε πολύ μεγάλη κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις- ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καθυστέρηση, παρά για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο που επιτελέστηκε. Σημείωσε ότι από την κυβέρνηση επιτεύχθηκε σε σύντομο χρόνο ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς ξεκίνησε με κακούς όρους (π.χ. έγινε διαγωνισμός χωρίς τοπογραφικό, πράξη χαρακτηρισμού και υπήρξε μια σύμβαση με πάρα πολλές αιρέσεις για να υλοποιηθεί), οι οποίοι βελτιώθηκαν πάρα πολύ και έτσι εξασφαλίστηκε η συναίνεση.

Ο κ. Πιτσιόρλας ενημέρωσε ότι πλέον βρισκόμαστε στη φάση έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για τα θέματα της πολεοδόμησης και της ανάπτυξης των ζωνών, πέραν από το Καζίνο. Έτσι, η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο θα ολοκληρώσει την κατάθεση των μελετών για να εκδοθούν αυτές οι πράξεις, τον Ιούνιο του 2018.

«Στο Ελληνικό έχουμε φτάσει στο τέλος» είπε και ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο θα έχουν εκδοθεί όλες οι ΚΥΑ για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, προσθέτοντας ότι μετά την έκδοση του ΠΔ, που έχει ήδη συμβεί, «ό,τι γίνεται τώρα είναι για την υλοποίηση του έργου».

Για άλλα σημαντικά έργα

Σχετικώς με το έργο της Ελληνικός Χρυσός, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι και το θέμα αυτό τελικά έχει λυθεί: Προσφάτως εκδόθηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης ξανά με την εταιρεία για την τελική διευθέτηση του θέματος. Πλέον, η εταιρεία υποχρεούται για την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα και να σεβαστεί το περιβαλλοντικό πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, υποχρεώσεις που δεν είχε μέχρι τώρα. Επίσης, με την τροποποίηση και του μεταλλευτικού κώδικα, διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες επίλυσης του θέματος.

Εξάλλου, για τα έργα του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Αφάντου Ρόδου, ο κ. Πιτσιόρλας επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για το δεύτερο ανέφερε επίσης ότι προχώρησε με προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα της Golden Visa, λέγοντας πως πηγαίνει πολύ καλά και υπήρξαν 1,5 δισ. έσοδα σε τρία χρόνια, ενώ ανέφερε πως τα στοιχεία πιστοποιούν πως υπάρχει αντιστροφή της πορείας της βιομηχανίας.

Προαναγγέλλοντας την τροποποίηση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως όταν ανέλαβε βρήκε έναν κατάλογο έργων- φαντασμάτων ενταγμένα στον πίνακα των στρατηγικών επενδύσεων και είναι τεράστιο το θέμα που πρέπει να διορθωθεί.