Ώριμο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του σε επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία που ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, το ενδιαφέρον αφορούσε επενδύσεις υπερπολυτελών, σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, καθώς και τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ναυπηγείων.

Ο κ. Παπαδημητρίου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της πολιτείας της Βικτώριας, Daniel Andrews, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την επικείμενη επίσκεψη του κ. Andrews στην Αθήνα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Πολιτείας της Βικτώριας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη.

Συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός επιχειρηματικής αποστολής από την πολιτεία της Βικτώριας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και η στενή συνεργασία των στελεχών της πολιτείας με τον Οργανισμό Enterprise Greece.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σημαντικούς ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με εκπροσώπους συνταξιοδοτικών ταμείων της Αυστραλίας, τα οποία επενδύουν, εκτός Αυστραλίας, σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα ακίνητα, αλλά και μέσω Private equity funds σε εταιρείες. Εκπρόσωποι ενός εκ των συγκεκριμένων ταμείων πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα για να αξιολογήσουν επενδυτικά projects.

Στη συνέχεια, η αποστολή μετέβη στο Περθ, το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Δυτικής Αυστραλίας. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους αυστραλιανών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων, από τα ορυχεία έως τα ακίνητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον John Rothwell, πρόεδρο της Austal Ships, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ναυπήγησης εμπορικών πλοίων παγκοσμίως με έδρα την Δυτική Αυστραλία, καθώς και με υψηλόβαθμούς εκπροσώπους του ενεργειακού κολοσσού Woodside Petroleum Limited, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έχει έδρα το Περθ.

Η Woodside ενδιαφέρεται για την εξόρυξη/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, ενώ, ως γνωστόν, κατά το παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Το επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με τη διοργάνωση επενδυτικού σεμιναρίου, σε συνεργασία με το WA Chamber of Commerce andIndustry, στο οποίο εκ μέρους της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας απηύθυνε χαιρετισμό ο πολιτειακός υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Bill Johnson. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 80 Αυστραλοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της ομογένειας.