Μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης υπεγράφησαν στο πλαίσιο του ελληνοπολωνικού φόρουμ μεταξύ της Enterprise Greece και του Πολωνικού Οργανισμού Επενδύσεων και Εμπορίου, καθώς και ανάμεσα στη ΔΕΗ και την πολωνική εταιρεία Solaris στον τομέα της κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το ελληνοπολωνικό φόρουμ με τίτλο «Πράσινες Καινοτόμες Τεχνολογίες: Ένα πανίσχυρο εργαλείο για συνεργασία» διεξάγεται σήμερα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών και πολωνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο οποίος τόνισε ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Ντούντα επεσήμανε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα στενές σε ανθρώπινο επίπεδο, γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να εμβαθύνουν και σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι προσφιλής προορισμός στην Πολωνία, καθώς χιλιάδες Πολωνοί την επισκέπτονται κάθε χρόνο». Επιπλέον, ο κ. Ντούντα υπογράμμισε ότι «με τις δύο αυτές συμφωνίες που πρόκειται να συναφθούν, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα διευρυνθούν». Όσον αφορά μάλιστα στη συμφωνία με τη Solaris Bus, ο Πολωνός Πρόεδρος ανέφερε ότι «τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της εταιρείας παρέχουν όλες τις ανέσεις και διαθέτουν υπερσύγχρονες τεχνολογίες». Τέλος, ο κ. Ντούντα ευχήθηκε «ενδιαφέρουσες και καρποφόρες συνομιλίες», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «από πλευράς τους θα καταβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τη σύσφιξη αυτής της συνεργασίας».

Παπαδημητρίου: Η επίσκεψη Ντούντα βοηθά στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η επίσημη επίσκεψη του Αντρέι Ντούντα «αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση και σύσφιξη των ελληνοπολωνικών σχέσεων. Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει τη βούληση και της πολωνικής πλευράς για ενδυνάμωση επαφών και συνεργασιών ενόψει συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων, το 2019».

«Σε αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του ελληνοπολωνικού φόρουμ καινοτομίας με τίτλο "Πράσινες καινοτόμες τεχνολογίες: ένα ισχυρό εργαλείο συνεργασίας", καθώς στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας-Πολωνίας, σε τομείς, μεταξύ άλλων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας, μεταφορών κι αεροδιαστημικής τεχνολογίας με παράλληλη διερεύνηση προοπτικών και σε άλλους τομείς. Πρέπει να τονιστεί ότι το φόρουμ καινοτομίας αποτελεί επιμέρους δράση στο ελληνοπολωνικό σχέδιο δράσης με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Το εν λόγω σχέδιο δράσης πρόκειται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «έχει προταθεί και από τις δύο πλευρές η από κοινού υποστήριξη διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών ιδιαίτερα σε τομείς μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων, ναυτιλίας, ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποδομών, όπως ενδεχομένως με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πολωνικό πρόγραμμα επενδύσεων, τουρισμού, μεταφορών και μηχανολογικού εξοπλισμού».

Κατά την έναρξη του φόρουμ, στην ομιλία του ο Ηλίας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, τόνισε ότι «οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί πάνω από 15% μέσα σε 9 μήνες», καθώς και ότι η εισροή ξένων κεφαλαίων ανέρχεται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια το τελευταίο 12μηνο. Ακόμη, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να διερευνήσουμε τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη, καθώς επίσης συμβάλλει και στην ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών τόσο της Ελλάδας όσο και της Πολωνίας με κατεύθυνση την πράσινη οικονομία και καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο Τόμας Πιτσούλα, διευθύνων σύμβουλος του πολωνικού οργανισμού επενδύσεων κι εμπορίου χαιρέτισε με τη σειρά του τη διεξαγωγή του φόρουμ και επισήμανε ότι «χαίρεται ιδιαίτερα που βλέπει την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει και την πολωνική να εξελίσσεται τόσο γρήγορα», ενώ υπογράμμισε ότι «ο πολωνικός οργανισμός επενδύσεων κι εμπορίου θα βοηθήσει για επενδύσεις και στις δύο χώρες».

Μετά τη λήξη των εισαγωγικών ομιλιών ακολούθησε γεύμα μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών κι επιχειρηματιών, καθώς και Πολωνών επιχειρηματιών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Το ελληνοπολωνικό φόρουμ συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με ομιλίες Ελλήνων και Πολωνών επιχειρηματιών.